Как да се предпазим от травми по време на ски ваканцията?

Как да се предпазим от травми по време на ски ваканцията?
21 Януари 2020 г.
Съветва д-р Димитър Пачев от Отделението по ортопедия и травматология на МБАЛ Вита. Той е специалист с над 21 години опит. Има изявени интереси в областта на колянната хирургия, спортната травматология и протезирането на големите стави.

1. Д-р Пачев, какви са най-типичните и най-чести травми по време на зимната ваканция?

Любимо място за прекарване на зимната ваканция за повечето хора са зимните курорти и карането на ски и сноуборд. Практикуването на тези спортове, без значение дали карате екстремно или пък не, са често свързани с травми на опорно-двигателния апарат, които понякога са доста тежки.

2. Какво представляват тези травми?

При паданията със ски или сноуборд е възможно да са получат счупвания на костите на долните и горните крайници, както и скъсвания на връзките на коляното, рамото и луксации. При сноубордистите по-чести са счупванията  и мекотъканните увреди в областта на рамото и на горния крайник - на ключицата, на дисталния радиус или на раменната кост.  Скиорските травми са обикновено на долните крайници. Много чести са скъсванията на коленните връзки, както и счупванията на костите на подбедрицата, понякога дори и на бедрената кост. Причина за това са неотваряне на ските, заледяване или сблъсъци между скиорите.

3. Какво трябва да направим, ако пострадаме на пистата?

Хубаво е спусканията да са в компания /по двойки/, но и да сме сами, вече всички имат телефони. Всеки голям ски-курорт има и Планинско-спасителна служба, която идва веднага при повикване, ако пострадалият не може сам да стане и да се спусне до Медицинския център. Поради тази причина и медицинските застраховки са задължителни, според мен. Но докато дойде спасителната служба, добре е пострадалият сам или с помощ да се изнесе отстрани на пистата, за да не предизвика следваща злополука.

4. Как може да предотвратим тези травми? Какво съветвате хората, за да не се стига до счупвания, изкълчвания и натъртвания по време на зимната ваканция?

Най-често травмите се случват в края на деня, когато умората е вляла тежест в крайниците ни и отпускането води до падане и тези падания, макар и не тежки, могат да доведат до сериозни травми. Затова спусканията трябва да бъдат съчетани с почивки по чайните. Заледените писти също взимат много жертви. Затова те трябва задължително да се избягват. Също при прекалено натоварени писти сблъсъците са по-чести и водят до много по-тежки травми. Трябва да се избягват оголени участъци със стърчащи камъни. Всички знаем какво се случи със Шумахер, въпреки че беше възможно най-опитен скиор.

5. Как лекувате във ВИТА тези увреждания?

Във Вита най-често пристигат пациенти със скъсвания на връзките в областта на колянната става, раменния пояс, луксирани рамена и ключици, фрактури на ключицата, раменната кост, гривнената става и костите на предмишницата. Не са редки и тези със счупвания в областта на коляното и подбедрицата,  включително  и на глезенната става. По спешност или с отложена спешност се приемат и оперират пациенти с фрактури. Пациенти с мекотъканни травми се приемат впоследствие след спадане на травматичните отоци и след детайлна диагностика. Рядко се налага да бъдат приети веднага. Ние разполагаме с възможно най-модерните уреди за диагностика и лечение, които да дадат най-адекватната помощ на пострадалия.

6. Какви са евентуалните увреждания след възстановяване? Има ли фактори, които могат да ускорят или забавят процеса на възстановяване?

Възстановяването при скиорските травми зависи, разбира се, от вида и от тежестта на травмата, но и от своевременната точна диагноза и избор на метод на лечение. Често има повече от няколко метода. Правилният избор на лечение и изпълнението му са от най-голямо значение колко бързо ще се възстанови пациентът. Това решение изцяло е в ръцете на вашия лекар, затова е много важно вие да му се доверите изцяло. Обикновено скиорите и сноубордистите са млади хора, силно мотивирани, но и при сериозни травми възстановяването отнема време и връщането на ски пистите става едва на следващия сезон! И това трябва да се знае, защото понякога лечението на подобни травми отнема месеци.

8. При възстановяване трябва ли да се спазва някакъв режим?

Лечението на травмите по принцип започва с оперативно или не лечение, но  винаги след това  следва рехабилитация /функционално възстановяване/,  от която зависи, кога, как  и колко бързо ще се възстановят крайниците – силата, масата и скоростта на реакция на мускулите, обемът на движение на ставите. И чак при пълно функционално възстановяване човек може да се върне към активен спорт.

9. Има ли конкретна група от хора, които често посещават кабинета на ортопед- травматолога?

Естествено това са млади, активни хора, които карат ски и особено сноуборд, екстремно и неразумно, без да се съобразяват с многото рискове, които крие този спорт.

10. Има ли напоследък увеличаване на травматизма при зимните спортове и на какво се дължи това?

През ски сезона 2005/2006 аз прекарах доста  време в Травма центъра на Банско. Накрая на сезона статистиката показваше около 1050  преминали пациенти за зимния сезон. Сега преминалите от предния сезон са над 1500 човека. Почти всяка година има дори смъртни случаи. Увеличеният брой туристи, особено през уикендите и през ваканциите на хора с различно ниво на подготовка, заледяването на пистите и различната култура на практикуващите тези спортове, със сигурност води до това повишение.

 11. Как да се предпазим от травматизъм по време на ски-ваканцията тогава, какъв е вашият съвет?

За децата, особено за начинаещите, е добре подготовката да започне със ски-учител. Те дават на децата най-важните уроци за безопасно каране на ски. Ако имаме избор, по-добре да се ходи на ски през седмицата, където и да е, за да се избегне натовареността на пистата по време на почивните дни. Знае се кои места за ски-спортове към момента са най-добри в страната от гледна точка на сняг, обработка на пистите и натовареност. Изборът на екипировка също е от значение. И не карайте ски или сноуборд преуморени - правилната ни самооценка за спортната ни форма би увеличила дозата късмет при този спорт!

Свързани теми:

8 топ въпроса към ортопед-травматолога
Артроскопия на рамото
За най-често срещаните болезнени състояния на ръцете
 
Вита Хоспис
Център по метаболитна
и бариатрична хирургия
Център за борба с болката
}

РОДЕНИ БЕБЕТА В БОЛНИЦА ВИТА

7175
Ортопедично отделение
Херния Център
Простата Център
Ин Витро Център
СТМ Вита Инженеринг
Партньори
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах