Как лекуваме изгарянията в МБАЛ ВИТА – интервю с пластичния хирург д-р Христо Христов

Как лекуваме  изгарянията в МБАЛ ВИТА – интервю с пластичния хирург д-р Христо Христов
07 Юли 2021 г.

Д-р Христо Христов – пластичен хирург, е част от екипа на Отделението по Пластична, възстановителна и естетична хирургия на МБАЛ Вита от февруари 2018-та година. Преди това в продължение на 10 години работи като хирург в МБАЛ ВМА - гр. Варна в Отделението по термична травма и пластична хирургия.
В периода 2005-та - 2008-ма година е хирург в Спешна хирургия на МБАЛ "Св. Анна" във Варна, а преди това е работил като хирург в МБАЛ Ботевград.
Д-р Христов придобива Специалност по Обща и коремна хирургия в МУ Варна, където Специализира и Пластично-възстановителна хирургия. Има специализации в УМБАЛ Александровска и УМБАЛСМ Пирогов - София.


1.    Д-р Христов, какво накратко представлява изгарянето?
Изгарянето – combusti, е увреждане на кожата и на нейните структури. То е резултат от действието на различни физични или химични фактори като топлина, огън, електричество, химикали и радиация. Понякога изгарянето  е съчетано и с общи реакции от страна на организма
Изгарянията се групират в три степени. Първа степен включва изгаряния, които засягат само повърхностния слой на кожата /епидермиса/. Втора степен, или дермалните изгаряния, са тези, при които увреждането засяга дермата, като при II-A степен имаме повърхностно засягане на този слой, а при II-B степен изгарянето е обхванало пълната дебелина на дермата. Когато изгарянето засяга структурите в още по-голяма дълбочина, говорим вече за трета степен изгаряне.
2.    С какви методи във ВИТА лекувате раните от изгаряне?
Необходимостта от лечение зависи от тежестта на изгарянето. При епидермалните изгаряния, лечението е консервативно /не се налага операция/. Изгарянията от втора степен се изразяват с образуването на различни по големина мехури, пълни с течност. Те се лекуват с превръзки, чието предназначение е да поглъщат раневия ексудат. Трета степен изгаряния се лекуват комбинирано – оперативно и с превръзки.

Според площта на засягане, изгарянията биват локални - в малки участъци или обширни – когато обхващат голяма зона от тялото. Големината на изгарянето се означава с проценти ( % ) и се изчислява според установени единни схеми. Значение има възрастта на засегнатия пациент, тъй като процентното съотношение глава-тяло-крайници при деца и възрастни е различно.


С оглед възможността от поява на усложнения и продължителното лечение, изгарянията от всеки тип трябва да се лекуват задължително в специализираните звена по изгаряния.
Ние, в Отделението по пластична хирургия на ВИТА, много внимателно преценяваме вида, степента на изгарянето, възрастта и специфичните особености на раната, за да преценим начина на лечение. Изгарянето е често срещано увреждане, което в много случаи е подценено от пациента, а понякога и от лекари, даващи медицинска помощ в неспециализирани болници и отделения.

Кожата е най-големият и сложен орган в човешкото тяло, който изпълнява много важни  функции – осигурява преграда между вредните микроорганизми и неблагоприятните  фактори на околната среда и човешкото тяло. Тя поддържа имунитета, регулира телесната температура и помага за запазването на постоянния състав на телесните течности. Кожата има сетивни и ред други важни функции. Когато имаме изгаряне, кожата нарушава своята цялост и не може да изпълнява функциите си. Ако процентът на изгарянето е висок, човешкото тяло не може да компенсира нарушените функции, настъпват болестни изменения във всички органи и системи и при неправилно лечение прогнозата е доста негативна.

При неадекватно лечение дори при малките изгаряния, настъпват трайни последици от естетично и функционално естество. Лечението на термичната травма изисква комплексен интердисциплинарен подход и отлично подготвени специалисти, затова съветвам хората да се обръщат само към строго специализирани отделения и лекари, когато става дума за изгаряния.

3.    Кога се налага консервативно и кога – оперативно лечение?
На консервативно лечение подлежат повърхностните изгаряния /I и II степен/, които се очаква да епителизират в срок от две-три седмици. Това лечение включва хидропроцедура и хирургично отстраняване на всички мъртви тъкани, като интервенцията се осъществява, разбира се, с упойка.
На увреденото място се поставя препарат с локално действие, като често това са специализираните превръзки, които съдържат нанокристално сребро. Среброто е мощен антисептик и запазва раната от инфектиране до нейното заздравяване. След пълна епителизация се препоръчва хидратация на засегнатото място и предпазване от пряка слънчева светлина за срок от минимум шест месеца.

На оперативно лечение подлежат дълбоките изгаряния  /II и III степен/. Под обща анестезия се извършва хирургическо отстраняване на мъртвите тъкани и покриване на раните със свободна кожна автотрансплантация с пълнослоен или разцепен дермален автотрансплантат. При ограничени изгаряния е възможно покриване на дефекта с локални тъкани.
В следоперативния период се спазва строг хигиенно-диетичен режим, като максимално рано се започва рехабилитация.

4.    Какви видове лечение на изгаряния се прилагат във ВИТА?
Дейностите на нашите лекари и медицински специалисти включват лечение на:
•    Хирургично  лечение на ограничени  изгаряния;
•    Консервативно и оперативно лечение на всички последствия от изгаряне- нормотрофични и хипертрофични белези, келоиди, контрактури;
•    Хронични и труднозаздравяващи рани от травматичен и възпалителен произход;
•    Реконструктивни интервенции при вродени и придобити състояния, включващи цялото разноообразие на реконструктивната хирургия: свободна и несвободна кожна автопластика, експандер-техники, синтетични кожни заместители-Интегра, както и комбинации от методите;
•    Вродени и придобити кожно-мекотъканни дефекти.

5.    А когато става дума за пластична хирургия?
В Отделението по пластична и възстановителна хурургия се извършват всички интервенции от сферата на естетичната хирургия:
•    Липофилинг;
•    Горна и долна блефаропластика, кантопексия;
•    Естетична ринопластика;
•    Ауриколопластика;
•    Фейслифт и платизмопластика;
•    Аугментационна мамопластика;
•    Редукционна мамопластика;
•    Мастопексия;
•    Корекция на тубуларни и туберозни гърди;
•    Гинекомастия;
•    Абдоминопластика;
•    Бедрен лифтинг;
•    Контуриране чрез поставяне на импланти в различните области на тялото.

Провежда се следдипломно обучение на лекари и специалисти по пласична хирургия от цялата страна с цел повишаване на квалификацията.

6.    Къде могат да Ви намерят пациенти, които се нуждаят от Вашите консултации и прегледи?
На добре познатите Ви телефони на ВИТА База 2, като за запазване на час може да се обадите на Регистратура или да се запишете през платформата superdoc.bg.


Ако желаете да получавате интересна и полезна информация, абонирайте се за нашия имейл бюлетин!
абонамент за бюлетин

Може да Ви интересува също:
*
ПРОМОЦИЯ! Изваяни форми за Вашите гърди във Вита само за 4999 лева!
*
Стомашен ботокс в МБАЛ Вита – съвременна иновативна помощ при лечение на затлъстяването
*Хирурзи от ВИТА участват в прочутия Мастер клас по Метаболитна и бариатрична хирургия в Германия!
*ВИРТУАЛЕН НАВИГАТОР: Как да се справим с косопада след прекаран COVID-19?- консултация с д-р Ангел Митев от ДКЦ ВИТА
* Пакетни цени във ВИТА
* КАК ДА ПРЕДПАЗИМ КОЖАТА СИ ОТ ВРЕДНИТЕ СЛЪНЧЕВИТЕ ЛЪЧИ - няколко практични съвета от д-р Тошева - специалист дермато-венеролог във ВИТА
* Финансирайте лечението си в МБАЛ ВИТА с подкрепата на Банка ДСК
  
Диагностично-консултативен център ВИТА
Вита Хоспис
Център по метаболитна
и бариатрична хирургия
}

РОДЕНИ БЕБЕТА В БОЛНИЦА ВИТА

8559
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах