Лятото вече е тук - от какво да пазим детето и себе си според д-р Ива Иванова от ВИТА

Лятото вече е тук - от какво да пазим детето и себе си според д-р Ива Иванова от ВИТА
06 Юни 2020 г.
Д-р Ива Иванова - педиатър от ВИТА, отговаря на въпроси, свързани с проблемите, с които всяка майка на малко дете се сблъсква по време на този сезон

1.    Какви рискове крие лятото и как да се справим с тях?
-    Вирусни инфекции
С вирусни инфекции се сблъскваме целогодишно. И докато през есенно-зимния сезон преобладават респираторните заболявания, за лятото са по-характерни стомашно-чревните вирусни инфекции. Повишена телесна температура, болки в коремчето, отпадналост, горно- и долнодиспептични прояви (гадене, повръщане, диария), дехидратация – са характерните симптоми за стомашно-чревните вирусни инфекции. Внимаваме да не се стигне до обезводняване – заради повишените водни загуби и намаления внос, а и крехкия водно-солеви баланс на детския организъм. Тъй като това са причинители, предаващи се въздушно-капков и контактно-битов механизъм, внимаваме да не допуснем заразяване – мием ръчички, подбираме внимателно храната, не контактуваме с болни хора, спазваме инструкциите на наблюдаващия ни педиатър.
-    Ухапвания, ужилвания
С настъпването на пролетта се развихрят живи твари от всякакво летящо, пълзящо и жужащо естество. Няма как да не отнесем поне една близка среща с тях. В този ред на мисли, хубаво е да се запасим с репеленти – има и такива на растителна основа, етерични масла, ако родителите не желаят да „химизират“ допълнително децата си. Реалната опасност всъщност идва от алергична ситуация и бурната реакция към насекомото. Винаги под ръка трябва да са ни противоалергичните лекарства, а при неповлияване и влошаване се посещават спешни кабинети за по-мощно лечение. Особено когато се знае, че детенцето вече е реагирало на ужилване или ухапване, родителите трябва да бъдат особено внимателни с насекомите.
-    Хранително отравяне
Внимавайте с консумацията на храни, които са престоявали дълго време на топлина и пряка слънчева светлина, особено по курортите. Внимателно подбирайте местата за хранене. Много често причините за хранително отравяне се коренят в неправилното съхранение и обработка на храната. Често тези ситуации довеждат до болнично лечение, затова се препоръчва добра хигиена, термична обработка и внимателен подбор на източниците на храна.
-    Дехидратация
Реален проблем през лятото е обезводняването – най-често причина за това са стомашно-чревните инфекции, където има и повишена телесна температура, липса на хранене и приемане на течности, повишени загуби. Но не е задължително това да е единствената причина. При един изключително топъл летен ден, повишена физическа активност, недостатъчен прием на течности също можем да очакваме дехидратация на организма. За да предотвратим този проблем е хубаво да даваме достатъчно физиологични течности – вода, чай, айрян – 40-60мл на кг телесно тегло за 24 часа, а при налична инфекция – 60-80мл/кг; да не допускаме прегряване, да обличаме децата в леки, ефирни материи, да не стоим на открито в най-топлите часови интервали, да предпочитаме сянката, и главицата винаги да е защитена под шапка или кърпа. Децата много лесно и бързо се обезводняват заради фината им терморегулация и несъвършенните компенсаторни способности за водно-солеви баланс, а ако не се вземат навременни мерки се стига до венозна рехидратация – в тежките степени на обезводняване.
-    Хранене – за какво да се внимава
Храната през лятото трябва да е основно течно-кашава, лека, ненатоварваща, лесно смилаема. Да преобладават пресните плодове и зеленчуци, супите, салатите, течностите. Нека преобладават пресните и естествени продукти, а термично преработените и богати на консерванти останат на заден план. Особено внимание трябва да имаме към източниците, от които ползваме храна – дали готова или не, особено от такива, при които храната е цял ден на открито и топло. И да мием ръчички преди хранене!!!
-    Слънчево изгаряне
Бебешката и детската кожа са особено чувствителни и податливи на влияния от различно естество – вятър, студ, ярко слънце. Зимата е добре да протектираме откритите части на тялото с хидратиращ крем, я лятото със слънцезащитен такъв. За децата избираме високо ниво на слънцезащита, с SPF 50  или 50+, за предпочитане медицинска козметика, която да има и хипоалергенни свойства. Кожата помни. Регулярните негативни влияния на силното слънце още в детска възраст неминуемо се отразяват след време. Както децата , така и техните родители трябва да бъдат особено внимателни и загрижени за кожата си. За да не допуснем изгаряне е хубаво да избягваме престой на открито в часовете с най-силно слънчево греене, да носим шапка или шал, редовно да подновяваме слоя слънцезащита.
-    Водата – морето, басейните – за какво да се внимава
Когато сме с деца около воден източник НЕ ТРЯБВА ДА ГИ ИЗПУСКАМЕ ОТ НАДЗОР. Не са рядкост инцидентите. Децата винаги трябва да са пред очите ни! Басейните, поради наличие на огромна доза дезинфектанти в тях, биха могли да причинят алергии на кожата при по-чувствителните деца. Морската вода крие риск от стомашно-чревни неразположения, поради това, че много често се случва да не е идеално чиста.
2.    Вашите пет съвета за спокойно лято?
Слънце ... Море ... Планина ... Почивка ... Изобилие от детски усмивки...
Възползвайте се от времето за почивка с децата и им отдайте максимума от вниманието си – това е време само за вас, без грижи, без проблеми, без ежедневие. Дали на планина , или на море – важното е да има разнообразие и бягство от действителността, да има пътешествия, да има приключения, децата да се чувстват свободни.
А за максимално спокойствие – възползвайте се от съветите на вашия педиатър и коментирайте въпросите, които ви вълнуват.Може да ви интересува още:

*
Безплатни медицински прегледи послучай Деня на детето 1 юни във ВИТА
* Какво е това "Цветна бременност"? Кои са най-често срещаните причини за генитално кървене в ранен срок на бременността? - статия на д-р Венислава Александрова, акушер-гинеколог във ВИТА, публикувана в списание MEDINFO
* НОВО! Стартира ВИТА Телемедицина в услуга на пациентите!   Интервю с д-р Анна Савчева – Медицински управител на ДКЦ ВИТА
Виртуален навигатор за бременни жени с акушерката Ева Павлина: "10 неща, които да направите, преди да родите!"
* Удостоверение за неотложно пътуване до МБАЛ ВИТА
* Д-р Чорбова- Началник на Родилно отделение на МБАЛ ВИТА, отговаря как да се пазят бременните жени в ситуация на епидемия от COVID-19
*Д-р Гергинова – Началник на Неонатологично отделение в МБАЛ ВИТА, със съвети към родителите на новородени и малки деца в условията на разпространение на Корона вирус
* Строги правила за пациентите и персонала на ВИТА във връзка със съвместната борба с Корона вируса!

 
Вита Хоспис
Център по метаболитна
и бариатрична хирургия
Център за борба с болката
}

РОДЕНИ БЕБЕТА В БОЛНИЦА ВИТА

6855
Ортопедично отделение
Херния Център
Простата Център
Ин Витро Център
СТМ Вита Инженеринг
Партньори
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах