На "11 въпроса, които вълнуват бъдещата майка" - отговаря д-р Николов във ВИРТУАЛЕН НАВИГАТОР

На
22 Май 2020 г.
Д-р Никола Николов е акушер-гинеколог във ВИТА  и води женски консултации и раждания

1. На кой ден от закъснението на цикъла, жената е редно да посети гинеколог? Кога може да се потвърди една бременност – кога с кръвен тест, кога с ултразвук?

При закъснение на месечния цикъл жената е редно да посети гинеколог при поне двуседмично закъснение при положение, че подозира бременност. Разбира се, може да се посети и гинеколог по-рано, но най-често прегледът няма да отговори на всички въпроси, които трябва да бъдат изяснени.
 Кръвният тест се позитивира няколко дни след оплождането и може да докаже оплождане, но не и къде е бременността (вътре или извънматочна). Със ултразвук може да се види плодния сак към края на четвърта седмица, но не може да бъде видяна сърдечна дейност у  ембриона.
Бременността се потвърждава, след като е видяна сърдечна дейност у ембриона след шеста гестационна седмица (обикновено след двуседмично закъснение на месечния цикъл).

2. Кой може да проследи бременността – личен лекар или акушер-гинеколог?
По правило една бременност трябва да се проследява от акушер-гинеколог, поради специфичността на състоянието. При липса на акушер-гинеколог основните показатели на бременната могат да бъдат проследени от общо практикуващ лекар, както и чрез обикновена палпация да бъде установено наличие или липса на маточни контракции, както и прослушване на тоновете на бебето с акушерски стетоскоп, за ултразвуково изследване е необходима консултация със специалист акушер-гинеколог.

3. Каква е целта на женската консултация и какво включва тя?
Целта на женската консултация е да проследява протичането на бременността и да определи дали тя е физиологична (нормална) или проблемна. Проследяват се основни кръвни показатели, показатели от урина, микробиологични показатели, както и развитието на плода в норма и извън нея.

4. Какво се поема от здравната каса – колко консултации и кога, какви изследвания?
НЗОК поема както следва - ежемесечни консултации, трикратни кръвни изследвания – ПКК, обикновена урина, СУЕ съответно при регистрация на бременността, 16-20 гестационна седмица и 28-30  гестационна седмица. МБИ на  влагалищен секрет, изследване при регистрация и 32-36  гестационна седмица, изследване за СПИН, Хепатит Б; Сифилис, кръвна група при регистрация на бременността, а при R(-) отрицателните кръвни групи трикратно изследване на ерха антитела; УЗ изследванията, които НЗОК поема са два при регистрация на бременността и 28-32 гестационна седмица; Записи на бебето не са включени в пакета на НЗОК.

5. Какви допълнителни изследвания е добре да се направят и в какъв срок от бременността?
Допълните изследвания зависят от конкретната пациентка и се правят без определено правило, по усмотрение на наблюдаващия специалист.

6. Какво означава фетална морфология? И кога се правят скринингите?
Феталната морфология означава детайлно и подробно изследване на плода за анатомични (видими) малформации (нарушения) в устройството и функционирането на повечето вътрешни органи и структури; Както и изследване на фетално майчиното кръвообръщение, предпоставка за нормалния растеж и функциониране на плода в матката.
Препоръчителни скриниги са: БХС в 11-13+6  гестационни седмици, определящ риска от развитието на някои големи хромозомни синдроми (синдром на ДАУН); Фетална морфология между 19-23  гестационни седмици.


7. Как се определя терминът?
Термина по правилно вероятен термин на раждане(ВТР) се определя по формулата на Негеле – към датата на първи ден на последна редовна менструация(ПРМ) се прибавят седем дни и се изваждат три месеца, например: ПРМ – 20.05.2020г. – ВТР – 27.02.2021г.

8. По какви признаци жената може да разбере, че раждането наближава?
Признаците можем да ги наречем субективни и обективни - падане на слузестата запушалка, наличие на регулярни, болки ниско в корема и кръста, изтичане на бистра течност от влагалището, кървене.
При всички съмнителни ситуация се препоръчва консултация със специалист и съответно преглед.

9. Кога трябва да тръгне към родилното отделение?
При първораждащи това е доста сложен въпрос зависи от индивидуалното състояние и наличие или не на проблеми по време на бременността. Препоръчва се да има маточни контракции поне един час през 10 мин, които се засилват и зачестяват след този един час; при изтичане на околоплодни води; при генитално кървене;
При многораждали (второ, трето...) се препоръчва задължителна консултация /преглед при наличие на осезаеми маточни контракции; изтичане на околоплодни води; генитално кървене;
При предхождащо Цезарово сечение – при първите осезаеми маточни контракции/.

10. Може ли жената да забави или ускори процеса на раждане?
До известна степен може да се повлияе на процеса на раждането – трябва да се има предвид, че веднъж започнало раждане(раждане в ход), може да бъде отложено за кратък срок с медикаменти в болнична обстановка, но не и да бъде спряно.
За ускоряване на раждането има множество препоръки, като се започне от по интензивно движение, йога, дори внимателен секс, разбира се повлияването зависи от индивидуалните особености(анатомични и физиологични) и няма гаранция, за ефекта на тези методи.

11. Ако раждането закъснява, какво следва?
В този казус, трябва да бъдат изяснени два термина:
Хронологично(времево) пренасяне – липсват промени в обективните условия, при които се развива плода.
Биологична(същинска) преносеност – при която са налице променени (неблагоприятни) условия за по нататъшно развитие на плода.
Правилото при продължаваща след ВТР бременност, при липса на проблеми (хронологична преносеност) да бъде обективно наблюдавана пациентката чрез ежедневно проследяване на детските сърдечни тонове (НСТ), при необходимост и с ултразвук – при липса на признаци за започващо раждане, планово постъпване в болницата след седмия ден от ВТР.

Свързани публикации:
* Какво е това "Цветна бременност"? Кои са най-често срещаните причини за генитално кървене в ранен срок на бременността? - статия на д-р Венислава Александрова, акушер-гинеколог във ВИТА, публикувана в списание MEDINFO
* НОВО! Стартира ВИТА Телемедицина в услуга на пациентите!   Интервю с д-р Анна Савчева – Медицински управител на ДКЦ ВИТА
Виртуален навигатор за бременни жени с акушерката Ева Павлина: "10 неща, които да направите, преди да родите!"
* Удостоверение за неотложно пътуване до МБАЛ ВИТА
* Д-р Чорбова- Началник на Родилно отделение на МБАЛ ВИТА, отговаря как да се пазят бременните жени в ситуация на епидемия от COVID-19
*Д-р Гергинова – Началник на Неонатологично отделение в МБАЛ ВИТА, със съвети към родителите на новородени и малки деца в условията на разпространение на Корона вирус
* Строги правила за пациентите и персонала на ВИТА във връзка със съвместната борба с Корона вируса!


 
Вита Хоспис
Център по метаболитна
и бариатрична хирургия
Център за борба с болката
}

РОДЕНИ БЕБЕТА В БОЛНИЦА ВИТА

7050
Ортопедично отделение
Херния Център
Простата Център
Ин Витро Център
СТМ Вита Инженеринг
Партньори
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах