НОВО! Травматолозите на ВИТА вече лекуват стави със стволови клетки

НОВО! Травматолозите на ВИТА вече лекуват стави със стволови клетки
12 Февруари 2021 г.

Нов успешен случай на терапия при пациент с тежкo уврежедане на ставния хрущял на тазобедрените и коленни стави в болница ВИТА, е лечението на Пламен Новаков.

Въпреки че е само на 40 години, той страда от специфично нарушение на трофиката на тазобедрените стави, което е довело до бързо износване на ставния хрущял. Едновременно с това след няколко тежки травми и операции на коленната става, Пламен е получил разрушаване на ставния хрущял и на коленната става.

 След множество консултации и изследвания, пациентът решава да се въздържи от предлаганото заместване на увредените стави с изкуствени и да предпочете лечение във МБАЛ ВИТА с иновативната система LIPOGEMS за терапия на увредения ставен хрущял.


Какво представлява това лечение?
Lipogems е устройство за събиране, обработка и прехвърляне на собствени стволови клетки от мастна тъкан на самия пациент. След преработка се получава течен еднороден продукт, съдържащ регенеративни MSCs – перицити и адипоцити, които се инжектират в болната става на пациента.

Какви са предимствата му?
•    мастната тъкан е по-лесно достъпна;
•    методът е минималноинвазивен;
•    отнема по-малко от един час;
•    може да се вземе много голямо количество тъкан.

Какъв е ефектът от терапията със стволови клетки от мастна тъкан?
Стволовите клетки могат да се диференцират в остеобласти, хондроцити, миоцити и адипоцити. Те са силни имуномодулатори, намаляващи възпалителните процеси и стимулиращи противовъзпалителните механизми.

На първия етап от възстановяването на ставите на Пламен Новаков, д-р Узунов – ортопед-травматолог във ВИТА, прилага лечението върху трите му засегнати стави - двете тазобедрени и едната коленна.

Още в ранния следоперативен период бързо отслабват болките и се наблюдава увеличаване на обема на движения в третираните стави. Това води до възстановяване на възможността за безболезнено движение, клякане и извършване на ежедневните дейности в състояние на комфорт и без болки.

Системата дава обещаващи резултати и при пациенти с остеоартроза на коленни, тазобедрени, глезенни, раменни и други стави, като самостоятелна или съпътстваща процедура. В комбинация с продължително проследяване и съобразена с оплакванията консервативна и оперативна терапия, това е успешен метод за лечение, който стимулира регенеративните възможности на организма и възстановява хрущялните увреждания.

Шейсет дни след лечението Пламен кара велосипед, плува и се движи без болки.Този случай е показателен, че тази система има чудесен ефект не само при леките, а и при по-тежките степени на износване на ставния хрущял.


Лечението вече е достъпно за всички пациенти на МБАЛ ВИТА. Ако се нуждаете от него, може да потърсите нашите специалисти на Телефоните на регистратура или да се запишете online през superdoc.bg.Ако желаете да получавате интересна и полезна информация, абонирайте се за нашия имейл бюлетин!
абонамент за бюлетин


Може да Ви интересува също:
*
Д-р Мирчева - акушер-гинеколог и специалист по фетална медицина, отговаря на най-често задаваните въпроси от бъдещите майки
* НОВ МОДЕРЕН МЕТОД В ЛЕЧЕНИЕТО НА ДИАБЕТ ТИП 2 - ЕДИНСТВЕНО В МБАЛ ВИТА
* В МБАЛ ВИТА се роди бебе с антитела срещу Covid-19
* Пластичните хирурзи на ВИТА с БЕЗПЛАТНИ прегледи през февруари
* Финансирайте лечението си в МБАЛ ВИТА с подкрепата на Банка ДСК
* 10 важни принципа при избор на клиника за ин витро процедура
* НОВО! Стартира ВИТА Телемедицина в услуга на пациентите!   Интервю с д-р Анна Савчева – Медицински управител на ДКЦ ВИТА


 
Вита Хоспис
Център по метаболитна
и бариатрична хирургия
Диагностично-консултативен център ВИТА
}

РОДЕНИ БЕБЕТА В БОЛНИЦА ВИТА

7592
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах