Новини
26.08.2019

Нов метод за лечение на Захарен диабет Тип 2 в Болница Вита

През последните две десетилетия бариатричната хирургия се доказа като  ефективен метод за лечение на захарен диабет тип 2 при пациенти  c болестно затлъстяване. Но каква е алтернативата при пациентите със Захарен диабет тип 2 с по-нисък Индекс на телесна маса, при които все още не можем да говорим за тежко затлъстяване?

През пролетта на 2019 година в Лион, Франция, се проведе симпозиум на IFSO /International  Federation for the Surgery of Obesity and Metabolic Disorders/, където бяха оповестени резултатите на две проучвания за нов хирургичен метод за лечение на Захарен диабет тип 2 при пациенти с индекс на телесната маса между 25 и 31 kg/m2. Заключенията са повече от обещаващи: “След операцията се наблюдава или пълна ремисия на заболяването, или значителна редукция на антидиабетната терапия, като при пациентите с по-висок Индекс на телесната маса се наблюдава и намаляване на телесната маса. Установена е следната важна зависимост: колкото по-рано след диагностицирането на захарния диабет пациентът се оперира, толкова по-голяма е вероятността за ремисия.”

Болница „Вита” е първата в България, която има възможността да предложи този нов лапароскопски метод за лечение на Захарен диабет тип 2.

Какво представлява Методът?
Операцията се извършва по безкръвен (лапароскопски) начин под обща анестезия. Работи се през четири миниатюрни разреза на коремната стена: два – по 12 мм и два – по 5мм. Лапароскопски се създава анастомоза (връзка) на специфично място между йеюнума (празното черво - 2/5 от тънкото черво) и илеума (хълбочното черво оставащите 3/5 от тънкото черво). Така една част от приетата храна постъпва непокътната през анастомозата в илеума, а другата следва нормалния път на чревния тракт. По този начин се запазва механизмът на активиране на чревните хормони, които (както се доказа в изследвания през последните пет години), играят важна роля в производството на инсулина.
Пациентът се изписва на втория следоперативен ден и се назначават четири контролни прегледа в рамките на една година след операцията.



Какви пациенти са подходящи за този тип лечение?

Това са пациенти със Захарен диабет тип 2 от 1 до 9 години след диагностицирането му, с Индекс на телесната маса между 25 и 31kg/m2 и на възраст между 18 и 65 години. Разбира се, задължителна е липсата на противопоказания за обща анестезия. Неподходящи за такъв вид лечение са пациенти с Захарен диабет тип 1, с  предходни коремни операции (чревни резекции), с  хронични чернодробни и бъбречни заболявания, с Болест на Крон или с възпалителни заболявания на тънките черва. Манипулацията не се препоръчва и на пациенти с хранителни разстройства, бременност или ако такава се планира в рамките до една годинa след операцията.

Ето защо от изключителна важност е подборът и подготовката за този тип лечение на пациентите да се извърши от квалифициран мулти-дисциплинарен медицински екип, включващ освен хирург, ендокринолог, специалист по хранене и  психолог.

В заключение, последните резултати доказват, че тази операция освен че е  анатомичнo съхраняваща, с нисък оперативен риск, то тя и е хирургично обратима. Това са причините този метод да е добра алтернатива  за лечение на  лошо контролиран Захарен Диабет тип 2.

Това е манипулация, която не налага значителна промяна в начина на живот на пациента и може да намали нуждата от  лечение c много медикаменти. Допълнителни проучвания за потвърждаване на ефикасността, безопасността и надежността от приложението на тази операция за хирургично лечение на Захарен диабет тип 2 е наложителна, но в духа на представените до момента литературни данни е  клинично оправдана и дълго чакан обрат в лечението на Захарния диабет тип 2.

 

В тази връзка Болница ВИТА съвместно с Метаболитния център към Университетската болница в Stoke on Trent, Великобритания (University Hospital of North Staffordshire, Stoke-on-Trent)  набира пациенти за новото хирургично лечение на Захарен диабет тип 2 при следните условия:

Възраст – от 18 до 65 години;
Тегло – между 75 и 110 килограма;
Открит Захарен диабет тип 2 преди не повече от 9 години;
Липса на противопоказания за обща анестезия;
Липса на на повече от една предишни коремни операции;

Цена на операцията – 2 500 лева.

Посочената сума не включва първичния преглед, който може да бъде заплатен по два начина:
1. По Здравна каса, като донесете Талон N: 3 с код 5 за преглед при д-р Христозова - ендокринолог или Талон N: 3 с код 25 за преглед при д-р Милева - хирург;
2. Чрез заплащане на регистратура с 50% намаление от тарифата за прегледи във ВИТА, а именно - като платите само 30 лева.


За записвания, въпроси и уточнения, позвънете на телефоните на регистратура във Вита База 2: 02 45 22 000 и 08899 22 000.
А ако искате да общувате неформално с хора с проблеми, подобни на Вашите, да търсите помощ и съвет, както и да споделяте минал опит в тази сфера, включете се в нашата Фейсбук група, наречена Метаболитна и бариатрична хирургия - МБАЛ Вита .
Очакваме Ви!