„Няма вълшебно и бързо действащо хапче за стабилен имунитет, има поведение, което трябва да се заучи и да се спазва завинаги“ – съветва д-р Иванова -педиатър във ВИТА

„Няма вълшебно и бързо действащо хапче за стабилен имунитет, има поведение, което трябва да се заучи и да се спазва завинаги“ – съветва д-р Иванова -педиатър във ВИТА
15 Ноември 2021 г.
1. Д-р Иванова, какъв имунитет има бебето в момента на раждането си?

Изключително крехък и нестабилен. Затова е и тази хиперпротекция в началото след раждането – отглеждане на по-висока температура, недопускане на много хора покрай детето, изключително стриктна хигиена. Това се определя както от физиологични механизми – децата се раждат с по-малко количество на някои от факторите на имунната система, така и поради факта, че е живяло в стерилна среда месеци наред и тепърва му предстои да се сблъсква с околната среда и да развива толеранс към нея.   


2.    Как кърменето повлиява на имунитета на бебето?

Само и единствено в положителна насока! Чрез кърмата бебетата получават наготово антитела от майката, освен това и елементи на лигавичния  и хуморален имунитет. Да не забравяме и за положителното влияние, което оказва самият акт на кърмене върху успокоението на децата, а когато липсва стрес, има добър имунитет.

3.    Има ли начин да засилим имунитета на бебето?

Има, да. Трябва да отглеждаме бебето  в спокойна и емоционално топла среда, без стресови влияния и напрегнатост, с повече усмивки и с време, отделено специално за малкото човече. Установено е, че колкото по-спокоен е човек, толкова по-висок е имунитетът му. Освен това не малка роля играе и закаляването, разходките на открито, пълноценната и разнообразна храна, първоначално на кърмещата мaйка, впоследствие и на детето при захранване.

Задължително е избягването на среда с повишен вирусен товар, без дълъг престой в големи затворени помещения с много хора. Препоръчвам често проветряване на дома.

Ако очаквате обаче да Ви дам рецепта за мигновено засилване на имунитета, ще ви разочаровам. Имунитет се гради бавно и постепенно, с много и ежедневно полагани усилия, с много постоянство. Няма вълшебно и бързо действащо хапче за стабилен имунитет, има поведение, което трябва да се заучи и да се спазва завинаги.

4.    На коя възраст приблизително може да се каже, че детето има вече по-устойчив имунитет?

Детският имунитет е незавършен, бавно и постепенно узрява и до възрастта между 5 и 7 годинки започва да работи както при възрастните. В този ред на мисли най-голяма е вероятността децата да боледуват повече в първите години от живота си – като тук акцентът пада върху инфекциозните заболявания.

От чисто физиологичен аспект през първите години от живота на човек се гради имунната система. Всъщност, имунитетът е толкова дълбока и все още не добре проучена материя, че всеки опит да се повлиява по какъвто и да било начин, най-вече медикаментозно, би имало доста неприятни последици в повечето случаи.  

След 4-5 годишна възраст боледуванията са не толкова начесто и не толкова тежки, без разбира се това да бъде категорично валидно за всички деца и за всички ситуации.

Посещаването на детски колективи само би подпомогнало този процес по простата причина, че там е много по-голяма вероятността да се сблъскаме с повече причинители.

5.    Вярно ли е твърдението, че имунитетът на детето става по-силен и по-силен с всяко следващо боледуване?

Да, би могло да се каже, че с всяко следващо боледуване имунитетът се засилва. Има някои инфекции, които, ако се преболедуват в ранна детска възраст, се понасят по-леко от детето в сравнение с ученическите и зрелите години, каквато е варицелата например. Тежестта на болестния процес зависи както от агресивността на причинителя, така и от състоянието на макроорганизма, в който попада този причинител.

Бихме могли да очакваме дете, което е боледувало често в първите няколко години, да е с по-напрегнат имунитет. Но това със сигурност не означава липса на боледувания впоследствие.

6.    За или против хранителните добавки за бременни, бебета и деца?

По-скоро против, или поне нека не изпадаме в крайности - не бива да очакваме чудеса и да залитаме в хипер употребата им. И нека включването им е съобразено от специалист съгласно индивидуалните потребности на пациента. Знаете, на самите добавки дори е описано, че не са заместител на разнообразното и пълноценно хранене!

7.    Вашият съвет за здрав имунитет?

Закаляване. Рационално хранене. Двигателна активност. Повече Зелени Балкани и по-малко сиви бетонни сгради. Щастие. Спокойствие. Пълноценно време със семейството.

Свикнете се да полагате повече грижи за организма си – възприемайте го като инвестиция в по-доброто му фукциониране и занапред.

За да се sвържете с д-р Ива Иванова за консултация и преглед, моля, обадете се на телефоните на Регистратура или се запишете online през superdoc.bg.


Ако желаете да получавате интересна и полезна информация, абонирайте се за нашия имейл бюлетин!
АБОНАМЕНТ ЗА БЮЛЕТИН


Може да Ви интересува също:

* „Храната е лекарство, нещо, на което да се наслаждаваме, но без да прекаляваме“ – според д-р Мирчева – акушер-гинеколог от ВИТА, в съветите как да се хранят бременните жени днес
"Имунитетът на децата след пандемията от COVID-19. Как да се подготвим за настъпващите сезонни инфекции?" - съветва ни д-р ИВА ИВАНОВА - педиатър, специалист хомеопат и лекар с многобройни малки пациенти в ДКЦ „Вита“
* Доброкачествената хиперплазия на простатата – симптоми, диагностика и лечение – интервю с д-р Симеон Рангелов, д.м. – уролог и андролог във ВИТА
* Как се дава първа помощ при различните видове изгаряния – интервю с д-р Елена Бенкова от МБАЛ ВИТА
*Стомашен ботокс в МБАЛ Вита – съвременна иновативна помощ при лечение на затлъстяването
* Финансирайте лечението си в МБАЛ ВИТА с подкрепата на Банка ДСК
Диагностично-консултативен център ВИТА
Вита Хоспис
Център по метаболитна
и бариатрична хирургия
}

РОДЕНИ БЕБЕТА В БОЛНИЦА ВИТА

7912
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах