Неонатология

Отделението по неонатология в МБАЛ ВИТА е разкрито и осъществява дейността си според нормативните изисквания на Закона за лечебните заведения. Структурата и оборудването му са от второ ниво на компетентност – при нас се грижим за новородени с тегло над 1200 грама. Разположено е на втория етаж на модерната сграда на ВИТА и е изградено според най-съвременните европейски изисквания за ефективност на грижата за най-малките пациенти на болницата.

Отделението включва:
Два реанимационни къта в Родилната зала, като единият е в Операционната зала за цезарови сечения;
Физиологичен сектор с двадесет легла за здрави новородени;
Интензивен сектор с десет легла:
- пет интензивни единици, /включващи инкубатор, респиратор, монитор и перфузор/ за интензивно лечение на рискови новородени;
- пет функционални единици - за постинтензивно лечение и специални грижи.

Всички помещения на Отделението по неонатология са разположени непосредствено до Родилна и Операционна зала. Те са на един етаж и разполагат с оптимална за функционирането им площ, съобразно изискванията на Стандарта по неонатология за второ ниво на компетентност.

В ДКЦ Вита има Неонатологичен консултативен кабинет, в който се осъществяват както безплатни профилактични прегледи през първия месец след раждането и рутинна детска консултация на физиологични кърмачета, така и високоспециализирани профилактични дейности като:
• проследяване развитието на деца, родени от патологични бременности;
• проследяване развитието на деца с ниско тегло;
• специфична имунопрофилактика на недоносени;
• проследяване на доносени деца, преминали интензивно лечение.

Персоналът включва неонатолози с по две специалности, висококвалифицирани интензивни медицински сестри и акушерки.

Приемът на пациенти в Отделението по неонатология е планов или спешен.

При постъпването близките на новородените стриктно се информират за техните права и задължения по време на престоя, които са отразени в Правилника за вътрешния ред тделението по неонатология. Родителите се уведомяват за длъжността и името на всички участващи в диагностичния и лечебен процес, за необходимостта от съгласието им за провеждане на всички съответни изследвания и лечение.

Екипът на неонатологично отделение е привърженик на ексклузивното кърмене, защото майчината кърма е най-добрата храна за новороденото и малкото кърмаче. Правим всичко възможно да стимулираме майките да кърмят, включително и чрез отглеждане на децата изцяло в майчината стая по време на престоя в болницата, ако те имат такова желание.

Работата по убеждаване на майките в ползите от кърмата започва още по време на бременността им в Училищата за бъдещи родители, които се провеждат всяка сряда в нашата болница. По време на лекциите специалистите от родилно и неонатологично отделение въвеждат бъдещите майки в детайлите, свързани с кърменето и отглеждането, и ги обучават как да дадат на новородените възможно най-доброто.

Едно от задълженията на неонатологичните медицински сестри и акушерки е да помогнат на майките при първото слагане на бебето на гърда. Те ги учат как се сменят памперси, показват им как да се грижат за кожата на детето, какво е важно при къпане и обработка на пъпния остатък. Целта ни е всяка майка да се върне вкъщи напълно подготвена да се грижи за новороденото си бебе, уверена и спокойна.

Специалистите в Отделението по неонатология притежават уменията да представят по достъпен начин информацията за здравното състояние на новороденото пред неговите близки. Родителите дават писменото си съгласие, като подписват декларациии и информирано съгласие за всички диагностични и лечебни процедури, които може да се наложи да се приложат.

 Новороденото притежава История на заболяването, в която ежедневно  подробно се отразява състоянието му и се съхраняват резултатите от всички параклинични изследвания.
 
Бебето се изписва от отделението с подробно написана епикриза.

 


Специалисти
Диагностично-консултативен център ВИТА
Вита Хоспис
Център по метаболитна
и бариатрична хирургия
}

РОДЕНИ БЕБЕТА В БОЛНИЦА ВИТА

8943
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах