Оперативна гинекология и тазова хирургия

Хирургичното лечение на доброкачествените гинекологични заболявания в повечето случаи е предимно минимално инвазивно.

Ендоскопският сектор във "Вита" е специализиран в извършването на лапароскопски (безкръвни) операции при стерилитет, ендометриоза, миома, както и лапароскопски хистеректомии. Извършват се още диагностични и оперативни хистероскопии при стерилитет, ендометриални полипи, миомни възли, септуми и др.

Лапароскопската или още наречена "миниинвазивна хирургия", "безкръвна хирургия" е специализирана техника за извършване на операции. При класическата "отворена" хирургична намеса хирургът използва различен по големина разрез, за да влезе в коремната кухина. При лапароскопската хирургия се използват един или няколко разреза с размери 0.5 – 1 см. През всеки разрез, наречен порт, се вкарват кухи тръбички (троакари), през които с помощта на камера и микроинструменти се достига до съответния орган или патологичен процес.

Лапароскопът предава изображения от коремната кухина на монитори в операционната зала. По време на операцията хирургът гледа детайлни изображения на коремните органи в реално време. Тази система позволява на хирурга да извършва същите операции, като традиционните, но с малки разрези, неоставящи белези, и при липса на болка.

Редица по-напреднали доброкачествени генитални заболявания, както и някои съмнителни за злокачественост гинекологични тумори, не са подходящи за минимално инвазивно лечение и при тях се налага използването на класически (с разрез) оперативен достъп.
Гинекологичната онкологична хирургия и тазовата хирургия се прилагат при  пациентки с изолирани злокачествени тумори на половата система и при съчетани тумори с обхващане и на съседни тазови и коремни органи. Лечебната стратегия се определя от компетентен хирург и специализирана Онкологична комисия, след предварително извършени диагностични и стадиращи специализирани изследвания (клиничен преглед, хистологично изследване, скенер, кръвна картина, туморни маркери и др.)

Класическият оперативен достъп в онкологичната хирургия е необходим, както за правилното определяне на стадия на болестта, така и за пълното (радикално) отстраняване на метастазите и на основният тумор, заедно с всички ангажирани от него елементи от съседни органи и системи. Постигнатата хирургична радикалност, заедно с приложеното предоперативно и/или следоперативно противотуморно лечение са от ключово значение за преживяемостта и качеството на живот при тези пациенти. Етапите на лечението, очакваните резултати, различните варианти за уринарни и чревни реконструкции, възможните усложнения и качеството на живот след операцията  подлежат на подробно предварително обсъждане с пациентите. Необходимостта и вида на следоперативното лечение се определят след операцията от специализираната Онкологична комисия, на базата на поставения окончателен стадий на болестта, хистологичните резултати и постигнатата радикалност. Последващото диспансерно наблюдение и проследяване осигуряват контрол над болестта и възможност за своевременно откриване и лечение на късни усложнения и рецидиви.

За подготвителните процедури, следоперативните грижи и бързото общо възстановяване, пациентките ни могат да разчитат както на позитивния, опитен и висококвалифициран персонал в отделението, така и на консултанти от всички специалности в медицината.
Отделението предоставя на всички изписани пациентки денонощна телефонна връзка с персонала.

 

Актуални теми

Специалисти
Диагностично-консултативен център ВИТА
Вита Хоспис
Център по метаболитна
и бариатрична хирургия
}

РОДЕНИ БЕБЕТА В БОЛНИЦА ВИТА

8943
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах