Новини
11.10.2021

Очаквайте „Дни на бариатричната хирургия – 2021“ в МБАЛ ВИТА!

На 1 и 2 ноември 2021 година в МБАЛ Вита, ще се проведат „Дни на бариатричната хирургия ВИТА 2021“.

Почетен гост и лектор ще бъде проф. д-р Пламен Стайков – едно от големите имена в европейската метаболитна и бариатрична хирургия. Той е Медицински директор на Болница Krankenhaus Sachsenhausen – Франкфурт Германия и Изпълнителен директор на Медицинската мрежа Франкфурт Рейн-Майн,  както и директор на Учебния център IBC Oxford за Германия. Защитава  Бариатрична аспирантура в Оксфорд, Англия, и е хоноруван професор в Националния медицински университет в Харков, Украйна.

Проф. д-р Стайков ще води лекции  в рамките на Дните на бариатричната хирургия - ВИТА 2021.

В МБАЛ Вита за два дни ще се съберат виртуално водещите специалисти от Центъра по метаболитна и бариатрична хирургия на Болница ВИТА с всички, които са ангажирани с този сериозен медицински проблем.

Събитието ще има Теоретична част, където online ще бъдат излъчвани лекциите на водещите специалисти от чужбина и от МБАЛ ВИТА.

С online лекции ще участват  хирурзи, ендокринолози, психолози и диетолози от болницата, които ще въведат останалите участници в голямата тема на хирургичното лечение на затлъстяването.

Всички, които искат да гледат на живо online лекциите или да зададат въпроси, може да последват Фейсбук страницата на ВИТА https://www.facebook.com/VITA.page .

Лекциите ще започнат в понеделник - 1 ноември 2021 от 9 часа и 30 минути.

Темите на лекциите са:
1.Д-р Мая Христозова -ендокринолог
" Затлъстяването през погледа на ендокринолога":
 Какво представлява затлъстяването, кои са ендокринните проблеми, които води след себе си,  кога се лекува с диета и физическа активност, a кога – медикаментозно, и кога се налага бариатрична хирургия.

2.Проф. д-р Стайков – хирург
 “Хирургията при затлъстяване – лечение без алтернатива“:

3.  Деница Каприева – психолог
„Психологични фактори, свързани със затлъстяването“:
Психологичните фактори са част както от причините и поддържането, така и от последствията, свързани със затлъстяването. Те оказват влияние и върху решението за подлагане на бариатрична операция, както и върху поведението в постоперативния период.

4.  Д-р Костадинов – хирург
„ Мултидисциплинарен подход към бариатричния пациент – основа за избор и доверие“
Дълги години затлъстяването се разглеждаше само като естетически проблем. Сега вече е разпознато като хронично заболяване, основа на съдови ендокринни проблеми, водещи до съкращаване и влошаване на качеството на живот. Комплексните проблеми, които то поставя, изискват мултидисциплинарен подход, който е единствения път към успешно лечение на тези болни.

5.  Д-р Спас Иванов – хирург
 „Ръкавна резекция (Sleeve gastrectomy) – индикации и място в съвременната бариатрична хирургия“
През последното десетилетие има много проучвания, засягащи ръкавната резекция (LSG). Тя представлява рестриктивна бариатрична операция, която е еволюирала от първи етап от двуетапна процедура при високорискови пациенти, до самостоятелна процедура със сравними със стомашния байпас (RYGB) резултати. Данни от редица проучвания показват средна загуба на тегло 61% от излишните килограми – EWL. Нова рандоминизирано проучване от Шевйцария показва още по-близки резултати между LSG и RYGB. В полза на LSG са също – по-кратко оперативно време и по-редки усложнения.

6. Д-р Диана Милева – хирург:
„Стомашният Мини Байпас /MGB/- една добра алтернатива на стомашния байпас  /GBRY/ в хирургичното лечение на болестното затлъстяване и асоциираните с него заболявания“
Стомашният Мини Байпас е сравнително „нов“ оперативен метод, който подобно на стомашния байпас има комбиниран механизъм на действие /рестриктивен и малабсорбционен/ и сходни  резултати /загуба до 90% от излишните килограми/. Но също така минибайпасът има и редица преимущества спрямо традиционния байпас: по- малка продължителност на операцията, технически е по- лесен за изпълнение и по данни от проучвания има по- малко усложнения.

7.  Д-р Димитър Димитров – гастроентеролог:
„Ендоскопски бариатрични процедури - Стомашен балон и Стомашен Ботокс“
Обзор на микроинвазивни методи за редукция на тегло. Коментар за техните показания, метод на извършване и очакваните резултати

Очакваме Ви!



Ако желаете да получавате интересна и полезна информация, абонирайте се за нашия имейл бюлетин!
АБОНАМЕНТ ЗА БЮЛЕТИН


Може да Ви интересува също:
* 
Как се дава първа помощ при различните видове изгаряния – интервю с д-р Елена Бенкова от МБАЛ ВИТА
*Стомашен ботокс в МБАЛ Вита – съвременна иновативна помощ при лечение на затлъстяването
*Хирурзи от ВИТА участват в прочутия Мастер клас по Метаболитна и бариатрична хирургия в Германия!
* Пакетни цени във ВИТА
* Финансирайте лечението си в МБАЛ ВИТА с подкрепата на Банка ДСК