За нас

Пациентите за нас

Н.М. – 69 г. (ДИВЕРТИКУЛОЗА) – „Чувствам се много добре. Все още съм неспокойна и притеснена, но се надявам с времето това да отшуми.”
 
Кога разбрахте, че имате проблем и какви бяха първите симптоми, които забелязахте?

Проблемите ми започнаха преди около година. Периодично забелязвах кръв в изпражненията, но все се надявах, че е нещо временно и ще отмине.
 
Взимали ли сте някакви мерки за лечение на състоянието си преди да постъпите в болницата за операция и ако да – какви?

Не, никакви.
 
Какво Ви накара да решите да се подложите на оперативна интервенция?


След консултацията с д-р Тушев и направеното ендоскопско изследване, се установи причината за моето състояние и се оказа, че операцията е единственото възможно решение за мен.

Защо избрахте да се доверите на болница „Вита” и на екипа на д-р Тушев?

Към болница „Вита” ме насочи личният ми лекар. Споделих му за своите оплаквания и той се усъмни, че може да имам хемороиди. След като дойдох на преглед, се оказа, че всъщност проблемът е по-сериозен.

Как се чувствате една седмица след операцията?

Чувствам се много добре. Все още съм неспокойна и притеснена, но се надявам с времето това да отшуми.

Чревната стена се състои от три слоя: в лигавицата има твърд подкрепящ слой, който е заобиколен от мускули. При високо налягане в лумена на червото лигавицата се избутва навън като пръст на ръкавица, като се херниира през стената на червото. Ако се образуват такива джобчета на много места на сигмовидното дебело черво, това се нарича дивертикулоза.
 

Това е най-често срещаното заболяване на дебелото черво при пациенти над 50-годишна възраст. Но над 70 % от засегнатите лица са без или с много малко оплаквания. Те се оплакват най-вече от случайни болки или спазми в долната част на корема, от лявата страна и понякога от редуващи се диария и запек. Но с натрупването на бактерии в тези джобове, могат да възникнат остри възпаления, водещи след себе си кървене, абсцеси или перфорация на чревната стена. Именно тези оплаквания и симптоми характеризират дивертикулита - вторично заболяване на дивертикулозата. Понякога тези усложнения се появяват периодично, като образуват белези в определени части на дебелото черво с повтарящи се възпаления. Те могат постепенно да стеснят лумена на дебелото черво и да доведат до запушване на червата.
 
В днешно време минимално инвазивната хирургия надделява над отворената хирургия. Лапароскопският метод вече е първи избор за премахването на части от червата, заразени с дивертикули, ако са налице определени предпоставки. Безкръвният метод се използва приоритетно при пациенти, които имат диагностицирана дивертикулоза и са претърпели няколко атаки на дивертикулит.Писмо от Христо Петров до екипа на Хоспис Вита

Имаме удоволствието да споделим с Вас сърдечния имейл 📧, който ни изпрати г-н Христо Петров:

"Хоспис Вита е мястото, където станах свидетел на първото през живота ми чудо.

Впрочем, никога не съм вярвал в чудеса, защото такива не бяха се случвали в мое присъствие. Също така не съм и настоявал, че моето присъствие е задължително, за да се удостовери автентичността на някое чудо. Чудесата са част от вярата - или я имаш, или си лишен от нея, но можеш винаги да я потърсиш. Нямам правомощията еднолично да засвидетелствам дали дадено събитие е чудо, затова ще изложа фактите в качеството си на очевидец, а преценката оставям на онези, които прочетат тези редове.

Хоспис Вита ни бе препоръчан от приятели в тежък за нас момент. Съпругата ми бе внезапно загубила способността да се движи самостоятелно и да реагира адекватно. Намесата на "Спешна помощ" бе бърза, но завърши с констатацията, че причината за срива са летните горещини и няма основание за хоспитализиране.

След телефонен контакт се отправихме с дъщеря ми към Хоспис Вита. Първата ни среща бе с д-р Анна Савчева и старшата сестра Ирина Николова, които предразполагат със своята любезност, с изискания си и същевременно непринуден стил, излъчвайки онази успокояваща увереност, така небходима за търсещите помощ и упование.

Движехме се свободно по коридорите на третия етаж на Болница Вита, където е разположен хосписът. Вратите бяха широко отворени, което означаваше, че персоналът няма какво да крие и не е подготвил за съгледвачите някаква показна стая, която да служи за търговска примамка. Цареше спокойствие и откритост.

Докато разговаряме, д-р Савчева и старша сестра Николова ни представиха рехабилитатор Любка Кутникова, която с търпение и постоянство изправя на крака обездвижени пациенти и подобно на невръстни деца ги учи да преодоляват страха от прохождането. Формалностите около договорното споразумение са сведени до минимум и не пречат на размяната на въпроси и отговори, съпътствани с полезни съвети, като например, как да намерите линейка за удобен превоз на обездвижен пациент.

Настъпва денят на приемането на пациента и, ако сте пожелали спешна консултация, лекарят специалист вече го очаква до определеното легло. Леглата гарантират много удобства и са главната част от непретрупаната, но функционална мебелировка на стаите, която се допълва от гардероб, две шкафчета, хладилник и телевизор. Всяка стая разполага с баня и тоалетна. Няма нужда пациентът да запаметява и набира номера по специалния телефон до леглото, достатъчно е да вдигне слушалката и в залата за персонала вече знаят от коя стая идва зовът за помощ. Тук е командният център на Хоспис Вита, където в постоянна готовност дежурят екипите, съставени от медицински сестри и болногледачи. Всъщост те почти не се задържат там и много рядко посетител може да ги завари седнали, защото са непрекъснато заети с пациентите, чието състояние е различно и налага твърде широка гама от процедури и обгрижване.

Режимът на свиждания е доста либерален, включва сутрешни и следобедни часове. Това позволява на честите посетители да опознаят персонала и да разберат колко всеотдайно той се посвещава на пациентите. Медицинска сестра Янка Вутова респектира с опита си, съчетан с чувство за хумор и с удоволствие използва фрази на любимия й италиански език. Дано един ден го усъвършенства с дълъг престой в Италия. Когато позвъните на вратата за свиждане, медицинска сестра Даниела Христова ще ви отвори толкова приветливо сякаш е очаквала желан гост в собствения си дом. Влезе ли в стаята медицинска сестра Юлиана Димитрова диалогът й с пациентката е като между две приятелки. Болногледач Карамфила Митова е вечно усмихната и в края на дежурството изглежда толкова пълна с енергия, сякаш току-що е застъпила. Във всеки един момент може да се разчита на професионализма на болногледач Олга Кирилова.

Резултатът от съвместните усилия на този великолепен екип дойде още на третата седмица, когато съпругата ми се изправи и с подкрепа започна първите плахи стъпки. След още една седмица вече не се нуждаеше от подкрепа и се разхождаше уверено по коридорите, радвайки се на искренното окуражаване от страна на екипа, сякаш бе попаднала в ново голямо семейство.

Това е чудото, което стана пред очите ми, а голямото семейство е персоналът на Хоспис Вита. На него дължа най-дълбока благодарност.

Христо Петров София, 29 ноември 2019 г."


От нашата Фейсбук страница
Още от Пациентите за нас:


Похвала от Габриела Милев
Похвала за Д-р Узунов
Писмо до д-р Тихомир Савчев и д-р Анна Савчева
Благодарствено писмо
Похвала за Хирургично отделние
Диагностично-консултативен център ВИТА
Вита Хоспис
Център по метаболитна
и бариатрична хирургия
}

РОДЕНИ БЕБЕТА В БОЛНИЦА ВИТА

8943
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах