Полезно

Пролетно зареждане - интервю с д-р Ива Иванова - педиатър във ВИТА

Спазвайте съветите на д-р Иванова и посрещнете пролетта здрави и щастливи. Радвайте се на слънцето, разцъфналите дървета, песента на птиците… И не забравяйте – детските усмивки, споделените семейни разходки и веселие са сред най-добрите имуностимуланти.


Какво е характерно за детското здраве през пролетта? Кои са най-честите неразположения и на какво се дължат?
След дългата, студена, мрачна зима, изпълнена с респираторни страдания, още с първите пролетни дни като че ли оставяме предпазливостта на заден план и забравяме, че вирусите още не са си тръгнали. В този преходен период вероятността за дихателни инфекции все още е сериозна. Освен това пролетта е и времето за обостряне на някои алергии при предразположените индивиди. Поради консумацията на предимно консервирани храни и липсата на пресни плодове и зеленчуци, при доста дечица се усеща и липсата на витамини и минерали.

Как да разберем дали детето страда от липса на витамини? Необходими ли са някакви изследвания?

Самата думичка витамин съдържа в себе си „живот“ („вита“), така че най-сигурният признак за недостиг на витамини е загубата на обичайната жизненост на детето – то става вяло, отпуснато, без настроение, няма обичайната  енергия за пакости. И докато преди години зимният пазар беше дефицитен на пресни плодове и зеленчуци, сега нямаме извинение да не снабдяваме детския организъм целогодишно с такива, което е най-сигурното средство за борба с липсата на витамини.

Липсата на някои витамини и минерали има и клинични белези – като витамин С, Д, А, желязо, калций и т.н. Най-разумно е вместо ежедневно да се чудим какви по-специализирани изследвания да пуснем на децата си, да ги приучим да се хранят разнообразно и пълноценно, като самите ние им бъдем за пример. Освен пълноценния хранителен режим, трябва да се разхождаме сред природата, на чист въздух, в планината и парка, да спортуваме, да се усмихваме…

Как може да подсилим имунитета на мъниците?

„Дайте нещо за имунитета“ или „А няма ли нещо за имунитет?“ са изказвания, които винаги ме карат да се усмихна, след като съм обяснявала дълго и обстоятелствено по време на консултация колко са важни приемът на достатъчно количество течности и на богата на плодове и зеленчуци храна и прекарването на повече време на открито… Търсим вълшебното хапче, което да сътвори чудеса, а такова няма и не е редно да има!

Характерно за детския имунитет е, че се гради бавно и постепенно, като достига ниво като при възрастните някъде между 6- и 9-годишна възраст. С всяка година и с всяко боледуване детето става все по-силно…. На пазара има изобилие от препарати за имунната система – на растителна или на хомеопатична основа, витамини и минерали, хранителни добавки. Факт е обаче, че имунната система все още не е напълно проучена – ето защо, давайки й насоки да върви по един или друг начин, „подсилвайки я“, ние нямаме абсолютно никаква представа дали няма да я насочим по грешен път. Затова винаги предпочитаме това да става по естествен механизъм, макар и бавно – всичко е начин на живот и начин на хранене.

Безспорно храненето и разходките активират силите на организма… Kaкви са вашите съвети в тази посока?

Нека научим децата да консумират това, което прави организма им една добре сработена машинка. Нека ги научим да обичат природата… Бих посъветвала родителите да бъдат добър пример за своите деца – нека заедно приготвят храната за деня, заедно да я избират в магазина, а защо не и заедно да я отглеждат, нека заедно изкачват върхове, опознават растения, птици, бозайници, насекоми…

Няма как родителят да преглъща бургер или вафла и да очаква от детето да изяде приготвената салата, или пък да лежи през целия ден и в същото време да дава ценни наставления колко важно е движението. Във връзка с храненето през пролетта – това е сезон, който ни предлага изобилие от пресни храни, нека се възползваме. Да, има и нитрати, но има начини човек да подбере и по-естествени храни. Времето през пролетта става все по-подходящо за престой на открито – не го пропилявайте в затворени пространства. Като, разбира се, трябва да сме внимателни с това доколко е облечено детето – да не го прегреем или простудим.

Нужен ли е допълнителен прием на имуностимуланти, на витамини? Могат ли родителите сами да ги изберат или е редно да се консултират с педиатъра?

Да, витамините слънце, вода, въздух, планина и храна са изключително необходими. И ако все пак сме решили да даваме нещо „подсилващо“ на децата си, нека то бъде консултирано с личния педиатър – все пак той познава начина на боледуване на детето, слабите му места, нуждите му от медицинска гледна точка. Нека подборът на медикамент не бъде по критерий „една приятелка каза“.

Светът на децата е съвършен – там изобилстват усмивките, чистите и искрени взаимоотношения, светлината, слънцето и топлината! Щастливото и усмихнато дете е здраво дете, а това се постига най-лесно в семейството. Не забравяйте, че времето, прекарано с децата, е безценно – както за родителите, така и за мъниците. И какъв по-добър имуностимулант от безброй детски усмивки, смях и веселие с мама и татко?! Грабвайте раниците, хващайте горската пътека, попивайте с всяка глътка планинска благодат и правете децата си щастливи – те го заслужават!