Проф. Д-р Елисавета Петрова, дмн – специалист по пневмология и фтизиатрия в МБАЛ ВИТА за вредата от електронните цигари

Проф. Д-р Елисавета Петрова, дмн – специалист по пневмология и фтизиатрия в МБАЛ ВИТА за вредата от електронните цигари
08 Септември 2021 г.
Пушенето на електронни цигари под формата на лули, контейнери, цигари, писалки и други устройства напоследък става все по-разпространено както сред възрастните, така и сред младите хора. Причина за това най-често е масираната им реклама като безвредни.

Независимо от вида им обаче, истината е, че електронните цигари водят до трайни увреждания на различни органи и системи, което се дължи на състава на аерозола, отделян от устройствата. Нараства броят на проучванията за съдържанието на аерозола, който издишвате при пушене на  електронни цигари. 
 
Отделяният аерозол при пушене на електронни цигари обичайно съдържа никотин, ароматизиращи субстанции /диацетил/, летливи органични съединения /формалдехид, пропиленгликол, глицерол/, тежки метали /никел, калай, олово/ и понякога - допълнително тетрахидроканабинол, компонент на канабиса.
 
Многобройни са вредните ефекти на аерозолните компоненти при употреба на електронни цигари. Те увреждат различни органи и системи в човешкия организъм, като:
• Предизвикат дразнене на лигавиците на горните дихателни пътища /нос, гърло, устна лиавица, очи/;
• Причиняват уврeждания на белите дробове от типа „облитериращ бронхиолит“;
• Имат канцерогенен ефект върху белите дробове, черния дроб, бъбреците ;
• Увреждат сърдечно – съдовата система;
• Причиняват забавяне в развитието на мозъка при децата, юношите и младите хора;
• При допълнително, нелегално добавяне на канабис към течността в устройствата  възникват някои психични отклонения.
 
Електронните наргилета също отделят редица токсични субстанции като никотин, СО, алдехиди /формалдехид/, акролеин, полиакрилни хидрокарбанати, кобалт, хром, живак с вредно въздействие върху човешкия организъм. 
Известно е, че пушенето на наргиле в продължение на 20 до 80 минути се равнява на инхалиране на никотин от 100 изпушени цигари. 
 
Ефектите от пушене на електронно  наргиле са:
• Хронична обструктивна белодробна болест /ХОББ/;
• Хемодинамични сърдечно-съдови увреждания;
• Спиране развитието на плода при бременните жени;
• Зачестяване заболяемостта от инфекциозни болести – туберкулоза, Ебщайн-Бар, вирусни инфекции, гъбични инфекции и други;
• Канцерогенен ефект върху белите дробове.
 
Пушенето на електронни цигари и наргилета не е по-безопасно от тютюнопушенето. Употребата на електронни цигари и електронни наргилета води до нова зависимост. Замяната на една зависимост с друга зависимост е неприемлива. Новите типове пушене не могат да се използват като стъпка за отказване от тютюнопушенето. 
 
На 11.11.2020 у нас беше направено изменение в „Закона за защита на детето“, с което беше въведена забрана на електронни цигари и наргилета при непълнолетни със съответни конкретни ограничителни мерки.
 
Тютюнопушенето е поведение, определено от множество фактори, включващи личностна характеристика, психологически баланс, социална среда и други компоненти, специфични за всеки отделен индивид. Отказването от тютюнопушенето е трудна и важна стъпка, свързана с формиране на мотивация на индивида чрез прилагане на различни подходи за постигане на ефект. 
 
В основата на създаването на мотивация за спиране на тютюнопушенето обаче стои убеждаването на индивида, че спирането на пушенето е стъпка в негова полза, а не мил жест в полза на околните.
 
Важен момент при прекратяване на тютюпушенето е преодоляването на стереотипните поведенчески механизми чрез персонализирани консултации и подкрепа от специалисти, работещи в специализирани кабинети, клиники и обществени организации. 
 
Промяната на когнитивно-поведенческия тип  при пушачите се постига чрез промяна на отношението на индивида към навика тютюнопушене.
 
Следващата стъпка при прекратяване на тютюнопушунето е ребалансиране на мозъчната химия за кратък времеви период чрез предоставяне на допаминовите рецептори на дозирани количества никотин под формата на пластири, дъвки, спрейове и др. Това трябва да се проследява и контролира обаче непременно от лекар специалист.  
 
Последната стъпка е прилагането на медикаментозно терапия с редица лекарствени средства.
 
Не съществува специфичен хранителен режим и вещества за детоксикация при тютюнопушене, но употребата на рационална невискококалорична храна с антиоксидатен ефект /състояща се от достатъчно внасяне на зеленчуци, плодове, богати на растителни белтъци, влакнини, витамини/ допринася за доброто функциониране на организма и предпазване от повишаване на телесното тегло при прекратяване на тютюнопушенето.
 
В крайна сметка, в основата на прекратяването на пушенето стои мотивираното персонално решение на индивида. В помощ на това идва и изграждането на нов стереотип на живот чрез въвеждане на програма за рационален двигателен режим и хранене. 
 
Включването на физически упражнения, фитнес, плуване и други дейности подпомагат психо-емоционалния статус и предпазват индивида от повишаване на телесното тегло след отказването на цигарите.
 
И накрая, лесен начин – например като с магическа пръчица, за отказване на цигарите няма. Нужна е воля, търпение, постоянство и не на последно мяасто – квалифицирана лекарска помощ. Всички, кооито се нуждаят от консултация и съвети, може да си запишат час във ВИТА през телефоните на Регистратура или през superdoc.bg.


Ако желаете да получавате интересна и полезна информация, абонирайте се за нашия имейл бюлетин!
Диагностично-консултативен център ВИТА
Вита Хоспис
Център по метаболитна
и бариатрична хирургия
}

РОДЕНИ БЕБЕТА В БОЛНИЦА ВИТА

7912
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах