Неволево изпускане на урина (уринарна инконтиненция)

Инконтиненцията е симптом, зад който се крие патологично състояние или сериозно в една или друга степен заболяване.

Страдащите често не пристъпват към разрешаване на проблема поради неудобство.

 

 

Важно е да знаете:

За нормално състояние се приемат до 8 уринирания за денонощие. Ака ви се случва по-често, това със сигурност означава наличие на заболяване и личният лекар би следвало да ви насочи към уролог.

И двата пола могат да страдат от този проблем, но по-често той засяга жените.

 

Грешно схващане:

Инконтиненцията е неизбежно последствие от остаряването.

 

 

Съществуват няколко типа:

·          Стрес инконтиненция – изпускане на малки количества урина при кихане, кашляне, смях или вдигане на тежести. Наблюдава се при състояния, които водят до отслабване на мускулатурата и фасциите на тазовото дъно – най-често при бременност, раждане, менопауза, хистеректомия. При мъжете често възниква след отстраняване на простатата.

 

·          Синдром на свръхактивен пикочен мехур – сбор от симптоми, които най-често включват неотложни позиви за уриниране и много често уриниране. Възниква внезапен и силен позив за уриниране, който в рамките на секунди води до изпускане преди стигането до тоалетната.

 

 

Проучване сред 16 776 души от различни страни показва, че синдромът на свръхактивен пикочен мехур се среща сред 16,6 % от жените и 16% от мъжете – следователно средно засяга около 22 млн. души от европейските страни.

Почти 40% от пациентите със свръхактивен пикочен мехур остават недиагностицирани, защото не знаят, че съществува лечение или защото проблемът им е подценен от общопрактикуващия лекар.

 

 

·          Преливна инконтиненция – непрекъснато капене на урина вследствие на препълнен пикочен мехур. Възниква при невъзможност на пикочния мехур да преодолее съпротивлението на уретрата. Може да настъпи при диабетна невропатия, травми на гръбначния стълб и други, когато е отслабена нервната стимулация към мускула на пикочния мехур, включително и терапия с антихолинергици. Камъни в пикочния мехур, у мъже простатна хиперплазия, у жени миомни възли или тумори от друг произход в малкия таз, както и генитален пролапс, също могат да индуцират този тип незадържане на урина.

 

·          Функционална инконтиненция. При нея отсъства патология на отделителната система. В този случай състояния като деменция, трудна подвижност, нарушено зрение или тежки форми на депресия не позволяват на пациента да осъзнае позива и да стигне до тоалетната.

 

·          Смесена инконтиненция – настъпва, когато е налице клинична картина на няколко от споменатите типа. Най-често се комбинират първите два. Някои напитки, медикаменти или инфекция на уринарните пътища могат да предизвикат временни проблеми със задържането на урина. Такива са например алкохолът, кофеин-съдържащите и газираните напитки, приемът на голямо количество вода. Дехидратацията също може да предизвика такива симптоми, тъй като води до отделянето на концентрирана урина – дразнител за пикочния мехур. Успокоителни, антидепресанти, диуретици, миорелаксанти и други медикаменти могат да бъдат причина за неволно изпускане. Циститът също дразни лигавицата на пикочния мехур и освен до често уриниране и парене, може да доведе до незадържане.

 

Усложнения от инконтиненция на урината: възпаление на кожата в слабинната област с повишаване риска от инфекции, промяна в начина на живот – ограничаване на социалните контакти, избягване на сексуални отношения, смущаване на работния процес.

 

Диагнозата „уринарна инконтиненция” се поставя на базата на:

- описаните оплаквания

- обстоен преглед на абдоминалните и урогениталните органи, (при необходимост консултация с невролог)

- лабораторен анализ на кръвта и урината

- специални изследвания (стрес тест, измерване на остатъчна урина чрез ултразвук, уродинамични изследвания, цистография, цистоскопия)

 

Терапията на уринарната инконтиненция зависи от типа й, от сериозността на проблема и причината за възникването й. Основните типове лечение са: физикални, медикаментозни и хирургични.

 

Уринарната инконтиненция трябва да бъде лекувана заедно с основното заболяване. За овладяването й е необходимо спазването на строга хигиена, в някои случаи промяна на хранителните навици и двигателната активност.

 

автор:
Диагностично-консултативен център ВИТА
Вита Хоспис
Център по метаболитна
и бариатрична хирургия
}

РОДЕНИ БЕБЕТА В БОЛНИЦА ВИТА

8559
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах