С напредването на възрастта прогресивно нараства броят на хората с хернии на корема „Важно е да се знае, че херниите при възрастните хора се развиват много бързо, защото тъканите отслабват“ - предупреди в интервю за в-к „Доктор“ д-р Веселин Люцканов

С напредването на възрастта прогресивно нараства броят на хората с хернии на корема „Важно е да се знае, че херниите при възрастните хора се развиват много бързо, защото тъканите отслабват“ - предупреди в интервю за в-к „Доктор“ д-р Веселин Люцканов
26 Май 2022 г.
От 1994 година д-р Люцканов активно проучва проблема с диагнозата, лечението и проследяването на пациенти с коремна херния. За периода 2005-2022 г. извършва хиляди операции на херния с отличен резултат, бързо възстановяване и удовлетвореност на пациентите. В своята над 30-годишна практика д-р Люцканов работи в МБАЛ Вита, болница Токуда, МЦ Калимат, УМБАЛ „Св.Иван Рилски“, болница „Пирогов“. Докторската му дисертация е на тема „Ингвинални хернии – оптимизиране на хирургичното лечение".

Д-р Веселин Люцканов има редица квалификации в България и чужбина, включително  Курс по лечение на херния "Херниални платна" в Словения и Курс по Лапароскопска херниопластика в Швеция. 

Член е на Българско хирургично дружество. Участва в многобройни конгреси и семинари по специалността. Автор и съавтор е на над 50 публикации и съобщения в научния периодичен печат и хирургични форум.


Защо нараства броят на възрастни хора с коремни хернии? Неглижира ли се това състояние? Какъв е правилният алгоритъм на лечение при възрастни пациенти с такава диагноза и кога операцията е неотложна? Отговор на тези и още въпроси вижте в интервюто с д-р Веселин Люцканов.

Д-р Люцканов, нараства ли с годините рискът от възникване на херния при хора в напреднала възраст? Ако е така – защо?
Да, нараства. С развитието на науката и с напредъка на медицинските грижи в целия свят се повишава продължителността на човешкия живот. Съвременното знание постигна значителен резултат при лечението на сърдечно-съдовите болести, диабета, раковите образувания, автоимунните болести и много други. Това на свой ред повишава продължителността на живота като цяло и доведе до нарастване броя на хората в напреднала възраст в световен мащаб. Естествено, много голяма част от тях са с придружаващи хронични болести, които усложняват медицинските грижи за тях. В тази връзка, с напредването на възрастта прогресивно нараства и броят на хората с хернии на корема.

Много е важно да се знае, че херниите при възрастните се развиват много по-бързо, защото тъканите отслабват. А нарастващата херния все повече пречи в ежедневието на възрастния човек. Той започва да се затруднява в ежедневието, все по-трудно му е да се обслужва, да си гледа градинката, да помага на младите, да се радва на внуците си и те на него.

Смятате ли, че това състояние се неглижира само защото човекът е в напреднала възраст? Било от самите пациенти и техните близки, било то и от лекарите?
Да, има такъв момент. Първо, и пациентът, и роднините му се колебаят, казвайки си: колко му остава да живее, защо да го подлагаме на риск и т.н. Никой не знае колко му остава да живее на човека, но е добре да се живее доколкото е възможно в комфорт и, разбира се, да намалим мъката. Има доста колеги, които като видят много стар и болен човек, не се занимават с лечението на хернията му.

Съветват го да носи колан и да се пази. Удобно, лесно, но рисково решение. Защото коланът не предпазва от усложнения и увеличава риска от операцията, влошава статуса на хернията и подпомага образуването на сраствания, възпалява се кожата и се затруднява хигиената.

А какво е характерното за херниите в напреднала възраст? Има ли разлика в основните характеристики на различните видове хернии?
Характерното е, че е доста по-висока честотата на големите и запуснати хернии. Но няма разлика с основните характеристики на видовете хернии.

Д-р Люцканов, да припомним симптомите, клиничната картина?
Симптомите са подуване,  нарастващ дискомфорт и болки в зоната на хернията. Оплакванията се засилват в изправено положение и намаляват или отзвучават при лягане и покой.

Ред е да ви попитам до какви усложнения може да се стигне ако не се лекува навреме това заболяване?
Основното усложнение е влошеното качество на живот с херния. Хернията се подува, боли силно и не се прибира. Постепенно се появява повръщане и влошаване на общото състояние. Всичко това, както споменах и в началото, до голяма степен затруднява ежедневието на страдащия. Отнема му възможността да живее качествено и да се радва на живота. По-лошото обаче е, че нараства възможността от сериозни усложнения като най-опасното е заклещването.Заклещването е състояние, което не търпи никакво отлагане на спешна операция с всичките й рискове.

Това не е ли спешно състояние?
Да, заклещването е състояние, което не търпи никакво отлагане. Наложителна е спешна операция с всичките й рискове при увреден и неподготвен пациент. Рискът от усложнения при такава операция нараства в пъти в сравнение с рисковете на планова операция при подготвен пациент. Хернията е такъв дефект на човешкото тяло, който с времето нараства и лечението може да бъде само механично или оперативно.

Д-р Люцканов, да поговорим за правилния подход на терапията на това заболяване. По какъв алгоритъм се действа, когато при вас дойде пациент в напреднала възраст с херния?
Важно е всеки отделен случай да се разгледа обстойно след преглед и след консултация с херния-специалиста в ДКЦ ВИТА. Лекарят трябва да направи своевременен преглед и съпоставяне на конкретната херния към всички останали заболявания на болния, както и възможността за компенсиране чрез лечение или операция.  Преценява се конкретният риск и съвременните възможности за щадяща анестезия, включително местна.
Обсъжда се:
•    доколко хернията влошава качеството на живот и доколко тя е опасна за пациента;
•    какви са придружаващите заболявания и могат ли да бъдат компенсирани;
•    какъв е конкретният риск и доколко е възможно приложението на колан (бандаж) за херния;
•    какъв е рискът при операция;
•    но и какъв е рискът при изчакване?

Възрастта сама по себе си не е противопоказание за планова операция, рискът нараства при спешна операция на заклещена херния.

Д-р Люцканов, кога има противопоказания за такава терапия?
Възрастта сама по себе си не е противопоказание за нищо. Наистина в напреднала възраст има повече съпътстващи страдания, но съвременните възможности за компенсиране и лечение на тези заболявания, щадящите методи за местна упойка и съвременните операции на херния понижиха значително рисковете при планова операция до минимум. Докато при заклещена херния и спешна операция рискът вече става между 6 и 23%.

Моля ви да посочите конкретен пример или примери за възрастни пациенти, които сте лекували по този начин?
В дългогодишния ми опит при лечение на пациенти с херния много рядко сме отказвали помощ на такива “безнадеждни” случаи. Най-възрастният наш пациент беше подложен на такава операция на 95-годишна възраст. И ние  успешно се справихме с огромна двадесетгодишна ингвинална херния, която е направила живота му доста труден.

След операцията пациентът продължи да се радва на живота, да следи мачовете от първенството и да се радва на големите си внуци, които го подкрепяха безрезервно. Защо ли? Защото ги е гледал, грижил се е за тях, възпитавал ги е, обичал ги е. И ето сега той получава обратно тази същата любов и грижа.
 
Искам да ви попитам може ли да се говори и въобще съществува ли профилактика на херниите?

Профилактиката включва всичко от разумния начин на живот. Това е заболяване, което в основата си има заложени предпоставки в анатомичните особености на всеки конкретен индивид. Друго важно направление са профилактични прегледи от специалист хирург и херниолог. При изявена херния е удачно рано да се оперира планово преди хернията да е станала голяма и сложна, а пациентът  да е напреднал с възрастта и болестите.

Пропуснах ли да ви попитам нещо съществено по темата?
Темата е голяма, но мисля, че това са основните моменти. Сигурно пациентите имат и други въпроси, притеснения и теми за обсъждане. Ако е така, е добре да се видим и да ги обсъдим конкретно след преглед и оценка на състоянието на болния. Може да си запишете час през телефоните на Регистратура или online през superdoc.bg. Желателно е на прегледа да присъстват близките и да се вземе най-доброто конкретно решение на базата на добра информираност.

Какво ще кажете в заключение, д-р Люцканов?
Възрастните хора са хора като всички нас. И на тях им се живее по-дълго. Затова са необходими грижи и подкрепа от близките, за да се чувстват те максимално комфортно.

Материала подготви Яна Бояджиева

Ако желаете да получавате интересна и полезна информация, абонирайте се за нашия имейл бюлетин!
АБОНАМЕНТ ЗА БЮЛЕТИН


Може да Ви интересува също:
*
15 % ОТСТЪПКА на всички неоперативни процедури за лице във ВИТА!
* „Красотата изисква жертви? Не, тя изисква грижи!“ – интервю с д-р Наталия Ненкова от болница ВИТА
* „Родилното отделение на ВИТА е като част от семейството за всеки от нашия колектив“ – интервю с д-р Анна Чорбова – акушер-гинеколог
* Хранене по време на бременност - специфики, обосновка, някои правила
* Финансирайте лечението си в МБАЛ ВИТА с подкрепата на Банка ДСК
 
Диагностично-консултативен център ВИТА
Вита Хоспис
Център по метаболитна
и бариатрична хирургия
}

РОДЕНИ БЕБЕТА В БОЛНИЦА ВИТА

8559
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах