Полезно

„Храната е лекарство, нещо, на което да се наслаждаваме, но без да прекаляваме“ – според д-р Мирчева – акушер-гинеколог от ВИТА, в съветите как да се хранят бременните жени днес

Д-р Мариана Мирчева - специалист акушер-гинеколог, е част от екипа специалисти на ДКЦ Вита в София  и има над 15 години опит по специалността. Приоритет в професионалната й дейност е феталната медицина – комбиниран биохимичен скрининг, фетална анатомия, фетална ехокардиография, Доплерово изследване, оценка на състоянието на плода, женска консултация (наблюдение на нормални и високорискови бременности).

Д-р Мирчева е с дългогодишен опит в областта на храненето по време на бременността като: профилактика на диабет и инсулинорезистентни състояния, храненето на фертилната жена като важен фактор в успешната концепция и регулация на менструалния цикъл.

1. Д-р Мирчева, разкажете ни накратко за себе си? Как се насочихте към медицината и по-специално към най-благородната част от нея – създаването на нов живот?
Трудно е да определя конкретен момент или фактор, който да ме е насочил към медицината. По-скоро знаех със сигурност, че искам да помагам на хората, а стажът по акушерство и гинекология по време на следването ми беше решаващ в избора ми на специалност.
 

2. Вие сте един от най-обичаните акушер-гинеколози, защото сте се заели с отстояване на мисията: „здрав дух в здраво тяло“. Нека започнем оттам – защо все повече говорим за това, че начинът на живот и храненето влияят в огромна степен на бъдещата бременност? Какво точно се случва в този обмен – външна среда, хормони, емоции?
За да функционира тялото в хармония, е нужно всички органи и системи да са в баланс. Регулаторите на този баланс в организма са хормоните. Повечето хора отъждествяват хормоните  с тези от ендокринната система – полови, хормони на щитовидна жлеза, хормони на панкреаса и др. Те се отделят от един орган и чрез кръвта стигат до друг, където упражняват действието си. И са достъпни за изследване в кръвта. Освен тях обаче съществуват и тъканни хормони, така наречените паракринни и автокринни хормони. Те действат на съседни клетки или върху самата клетка, която ги е отделила. Техният ефект е много бърз и мощен. Те не се отделят в кръвта и не могат да бъдат измервани чрез стандартни кръвни изследвания.

И трите групи хормони са свързани и подлежат на взаимна регулация. Например, ако консумираме много сладки изделия, в кръвта ни се повишава глюкозата, която води до отделяне на голямо количество инсулин.  Той, от своя страна, води до повишаване на тъканните хормони, които са свързани с хроничното възпаление и стареене на тъканите. Всеки организъм, подложен дълго време на хронично възпаление, развива клиничната картина на някакво заболяване. В научната литература излизат все повече публикации, които доказват, че хроничното възпаление стои в основата на сърдечно-съдовите заболявания, диабета, автоимунните заболявания, неопластичните заболявания и др.

Ако жена, която иска да забременее, е с хронично възпаление, то една от първите системи, която ще реагира, е половата и то с липса на овулация. Жената ще има менструация, дори редовен менструален цикъл, но няма да има овулация и бременност няма да настъпи.
Друга от системите, която реагира бързо на хроничното възпаление, е щитовидната жлеза. Тези две промени обуславят наличието на много жени с модерните диагнози инсулинова резистентност и проблеми с щитовидната жлеза. В практиката ми почти всяка трета жена съобщава за поне една от тези диагнози.

Още по-сериозен е проблемът по време на бременност. Бременната жена и плодът са две страни на една скачена система. Плодът се развива и расте изключително бързо и всяка промяна на външните фактори му влияе много силно. От друга страна, всички органи в тялото на бремената са поставени в условия на повишени нужди и изисквания и много често се появяват заболявания, за който бременната не е подозирала преди да забременее. Точно това е пример за скритото хронично възпаление, което при поставяне на организма в стрес, се проявява с клинична картина.

Например при някои пациентки след 30 г.с. се наблюдава изоставане в растежа на плода. След като говорим, уточним промяната в начина на живот, още след две седмици има промяна в растежа на плода, количеството на околоплодните води и доплеровите измервания на плода.

3. Кои са най-важните стъпки, които трябва да направим, за да се подготвим за бъдещата бременност?
Ако пациентката няма придружаващи заболявания и наднормени килограми, стандартни кръвни изследвания на пълна кръвна картина, изследвания на функцията на панкреас, черен дроб, бъбреци, липиден профил и разбира се, профилактичен гинекологичен преглед са достатъчни.

Пациентите с придружаващи заболявания е добре да направят консултация със съответния специалист с оглед бъдеща бременнност, по възможност заболяването да в е в ремисия или под наблюдение и тогава да се пристъпва към бременност.

4. Храната – кога e лекарство и кога е токсична? Как да разберем какъв точно режим на хранене е подходящ за нас?
Старият постулат „Не тро̀ви отровата, а дозата“ важи с пълна сила и за храната. Освен количеството, важен е и видът на храната, която консумираме. Основните неща, които да спазваме, когато искаме да се храним здравословно, са следните:
1. Да се храним често, с по-малко количество храна – поне 5 хранения, 3 основни и две закуски. Така не позволяваме на тялото да огладнява и да се консумират големи количества храна за едно хранене.

2. Пиене на повече от 2 литра вода на ден – пречиства стомашно-чревния тракт, създава усещане за пълен стомах и подобрява обмяната на веществата. Проучванията сочат, че често, когато човек е жаден, има усещане за глад, а не за жажда.

3. Във всяко хранене, независимо дали е малко или голямо, да се консумират както въглехидрати, така и белтъци и малко мазнини. Така усещането за ситост ще продължи по-дълго и хормоналните отговори на храненето ще са балансирани.

4. Избягвайте пакетирани храни, особенно такива с много Е-та в съдържанието, с наличие на консерванти и оцветители. Всички те засилват хроничното възпаление.

5. Възможно ли е промяната в начина на хранене да спомогне „случването“ на една желана бременност?
Разбира се, всеки ден се срещам с такива пациенти, който ми разказват как след започване на хранителен режим и сваляне на само 3-4 килограма са забременели или пък нередовната дотогава менструация се е нормализирала.

6. Защо са толкова страшни тези въглехидрати? Как можем да ги ограничим?
Въглехидратите не са страшни, просто ние ги консумираме в прекалено голямо количество и то точно така наречените бързи въглехидрати, кавито са сладкишите, тестените храни, ориза и картофите. Откриват се и в така наречените храни капани, за който не мислим, че консумираме въглехидрат, а те са в голямо количество и там – такива са всички безалкохолни напитки и алкохолът, който съдържа голямо количество захари.

Нужно е да се подбират в храната основно храни с нисък гликемичен индекс, това значи, че консумацията им води до плавно отделяне на малки количества инсулин. Такива са всички зеленчуци, някой плодове, пълнозърнестите овесени култури, бобовите растения.

7. Каква е тайната на протеиновото хранене – какво се случва в организма при правилното дозиране на протеини?
Няма такова нещо като протеиново хранене, въглехидратът е много нужен на тялото за енергия и за правилно функциониране на мозъка. За съжаление, ако всеки от нас напише днес всичко което е ял, повечето от нас ще видят, че основно са консумирали въглехидрати. Важен  е балансът: колкото въглехидрати, толкова протеини и малко мазнини. Освен вида на консумираните въглехидрати е важен и видът на консумираните протеини и мазнини. Протеините трябва да са чисти немазни меса, от яйцата полезен е белтъка, с жълтъка не трябва да се прекалява, в него има съставки, които засилват хроничното възпаление, рибите са добър източник на протеин и разбира се млечните продукти, като един от най-полезните  е изварата. Много важни са и видовете мазнини, които се консумират.

8. Могат ли конкретни храни да повлияят на качеството на яйцеклетките?
Много храни се коментират като полезни за подобряване на качеството на яйцеклетките и сперматозоидите. Аз ще акцентирам на омега 3 мастните киселини, които намаляват оксидативния стрес и образуването на свободни радикали в тъканите.
Много има да се каже по темата за Омега 3, защото нещата, които трябва да се знаят за употребата им, избирането на подходящия продукт и ползите им са много. Предлагам да направим отделна тема по въпроса. Основен източник на Омега 3 от хранителните продукти са мазните риби. На българския пазар това са сьомгата и скумрията и в много по-малка степен лененото семе.

9. Забелязвате ли поколенческа промяна в начина на хранене на бъдещите майки? На какво искате да научите младите жени още преди зачеването?
Да, за съжаление има промяна. Ще дам пример с бременните преди години, когато започвах да работя. В кръвната картина на бременните основното отклонение беше хемоглобинът, поради липса на желязо. Сега всяка втора жена има гранични или повишени стойности на глюкозата, което подкрепя всичко което казах по горе.

10. Един примерен дневен режим?
Много зависи от личните вкусове и предпочитания, но ще ви напиша неща, които са ми любими и са доста бързи.
 

Закуска 7:30-8:00
1ч.ч.горещо прясно мляко, в него накиснати 40 гр овесени трици, към тях 60 гр сирене и половин чаена лъжичка масло, червен пипер, чубрица, сол на вкус.
Обяд 12:00
Две нарязани  сурови чушки + 1 консерва риба тон в собствен сос(или печена риба 120 г.)+80 грама сварен нахут + ½ узряло авокадо, малко зехтин.
Следобедна закуска 16:00 -16:30
1 сварено яйце +1 средна ябълка+ 10 фъстъка
Вечеря 19:00 – 19:30
Паста от тиквички: Две средни тиквички са минават на едро ренде или с белачка на ленти като талиатели. Поставят се за 2 мин в подсолена вряща вода и се вадят. Разбъркват се с 60г овкусена с подправки рикота. Настъргват се два средни домата в тиган заедно с 80г телешка кайма , малко зехтин и подправки и се оставя соса да се редуцира. Залива се пастата.
Късна закуска 22:00-23:00
Една чаша кисело мляко или прясно мляко+10 фъстъка.
 

11. Как бихте довършили изречението: "Храната е ..."?
Храната е лекарство, нещо, на което да се наслаждаваме, но без да прекаляваме.