10 факта, свързани със затлъстяването и депресията, които трябва да знаете

10 факта, свързани със затлъстяването и депресията, които трябва да знаете
30 Август 2019 г.
1. Ако сте в депресия, вие рискувате да затлъстеете!
Хората с депресия или с хронична тревожност рискуват да напълнеят поради своята потиснатост или заради лекарствата, приемани за депресията. Това състояние е свързано с преяждане, лош избор на храни, с истерично нощно хранене, както и с по-заседнал начин на живот. Лекарствата водят до сънливост, умора и инертност, която понижава активния начин на живот и пряко води до обездвижване. С течение на времето всичко това води до болезнена зависимост от храната, неконтролирано наддаване на тегло и в крайна сметка – до болестно затлъстяване.
2. Ако затлъстяването вече е диагностицирано, вие сте с риск от депресия!
Наддаването на тегло често е свързано с емоционални проблеми като тъга, тревожност и депресия в крайна сметка. Изследванията установяват, че хората, които са с наднормено тегло, имат по-висок риск от развитие на тревожни състояния в течение на своя живот, отколкото хората, които не са с наднормено тегло.
Затлъстяването води след себе си физически и здравословни проблеми, които пораждат страдания. Увеличеното тегло засяга ставите, води до диабет, хипертония и други тежки заболявания. А това са високорискови фактори за депресия.
3. Каква е ролята на стреса при напълняването?
Огромна! Хроничният стрес и постоянната тревожност са прекият път до депресията и затлъстяването. Подложените на редовен психически натиск хора е много вероятно да се обърнат към храната като механизъм за справяне с тежки ситуации. Това естествено води до увеличаване на теглото им и в крайна сметка - до болестно затлъстяване.
Изследванията на американски учени, свързани с юноши, които са преживели тормоз в училище заради наднорменото си тегло, показват, че при всички от тях се е стигнало до депресивни състояния. Връзката е пряка, затова намаляването на стреса е първото нещо, с което трябва да се справят затлъстелите хора. Учените твърдят, че когато сте в състояние да се справите с емоциите, свързани със стреса и тревожността, ще можете след това по-лесно да се справите с останалите проблеми в живота си, които ви тормозят и ви водят до наднормено тегло.

4. Какво увековечава този затворен цикъл на затлъстяване и депресия?
Не е ясно как този порочен кръг се е създал в телата на засегнатите хора, но е ясно, че затлъстяването и депресията са свързани.
В продължение на години учените са колебаят да свържат двете заболявания, но тъй като резултатите от изследването се повече от ясни,  те се обръщат към чистата наука. Днес с помощта на научните методи е добре доказано - затлъстяването може да увеличи риска за депресия, както и обратното.
В действителност, много лекари, включително и в Центъра за метаболитна и бариатрична хурургия ВИТА, вече прилагат многостранен подход към това лечение, техните схеми за изход от този порочен кръг включват превантивни мерки за намаляване теглото чрез борба с депресивните състояния.
Целта на психолозите и диетолозите е да се насочи вниманието едновременно към физическите и емоционалните нужди на пациента, за да му се помогне да намери изход.
5. Може ли нарасналите възможности за лечение и достъпът до разни лекарства да са виновни?
Живеем във време, в което имаме свободен достъп до разнообразни хранителни добавки, вещества и лекарства. И това не винаги е добре...
Много антидепресанти – с рецепта или без, като страничен ефект недвусмислено са отбелязани като препарати с риск от напълняване, особено при продължителен прием.
Също така, някои терапии за управление на теглото може да доведат до емоционални спадове, които могат да причинят или да влошат депресията.
Затова е задължително да се консултирате и да се доверите не просто на специалист, а на екип от специалисти – ендокринолози, психолози, терапевти, диетолози и хирурзи, когато се опитвате да регулирате теглото си. Всички самодейни опити за лечение крият сериозни рискове.  
6. Какво трябва да се има предвид, когато се лекуват съпътстващи тези проблеми заболявания?
И депресията и затлъстяването са хронични заболявания, които изискват дългосрочни грижи и внимание. В хода на лечението може да се появят какви ли не здравословни проблеми ...
Важно е да се поддържа комуникация с Вашия лекар за това, къде се намирате по пътя си - независимо от това дали сте се придържате към неговия план за лечение. Като в случая на тези две заболявания говорим за поне година, понякога – и повече. Нужно е да сте честен със своя лекар, за да е в течение на всички промени във Вашия организъм, което ще позволи всички мерки да бъдат взети навреме и да се предотвратят усложнения.

7. Как да разберете, ако лечението не помага или вреди?
Всякакви радикални промени в живота и в лечението, когато се борите със затлъстяването, могат да влошат ситуацията. Ето защо е много важно да се търсят квалифицирани здравни специалисти, които да ви водят в това нелеко пътуване.
Всяка внезапна, драматична промяна може да доведе до проблеми, да Ви настрои за провал и да влоши симптомите.
Затова, ако имате изброените по-долу симптоми, нека това да бъде  червен флаг за вас, че е нужно да си уговорите среща с вашия лекар, който да ви направи преглед и да коригира  вашия курс на лечение.
 Непременно следете за:
•    загуба на всякакъв интерес или удоволствие от дейности, на които обикновено се радвате;
•    неспособни сте да напуснете къщата или се задържате в леглото повече от обикновено;
•    имате нередовен сън, който ви кара да промените модела си на живот;
•    чувствате се много уморен и изпитвате трудности да извършвате ежедневните си дейности;
•    теглото ви се покачва – независимо с какво темпо и за колко време;
•    в случай, че мислите за самоубийство и дори ако само тази мисъл ви минава през главата ...
Имате ли даже един от тези симптоми, незабавно търсете квалифицирана помощ при специалисти, на които това им е работата. Изход има!
8. Какво можете да направите, за да се намали рискът да развиете затлъстяване или депресия?
В Центъра за метаболитна и бариатрична хирургия ВИТА разполагаме с широк набор от специалисти, които могат да изготвят за вас разнообразни стратегии за превенция на затлъстяване и депресия. Най-общо казано, можете да намалите риска от изпадане в тези състояния, ако:
•    останате активни независимо от физическото ви състояние;
•    говорите с някого, който ви разбира или преживява същото;
•    следвате предписаните ви планове за лечение.

Да останеш активен:
Упражненията са чудесен начин да се стимулира естественият начин на борба на организма с депресията. Движението помага за поддържане на теглото и ви кара да се чувствате по-добре като цяло. Много изследвания доказват, че упражняването на спорт или просто някакви упражнения, а дори и само дълга разходка най-малко веднъж седмично може да окаже значително въздействие върху симптомите на депресия.
Разговорите с някого:
Терапията с психолог може да бъде чудесен подход в борбата с депресията и затлъстяването. Разговорите и споделянето ще ви помогнат да осъзнаете и да преборите демоните си и да подобрите качеството на живота си.
Да се върнем към вашия план за лечение:
Ако Вашият лекар е диагностицирал подобно състояние, то е много вероятно предписаните лекарства, промените в диетата или направените други предложения за управление на състоянието ви, са най-доброто, което може да се направи за вас. Ако се придържате към неговите съвети, това ще ви помогне да сведете до минимум страничните ефекти и усложненията. Всичко друго са оправдания пред самия себе си, които няма да доведат до нищо добро.

9. Може ли депресията и затлъстяването да увеличат риска от други заболявания?
Затлъстяването и депресията са рискови фактори за няколко други страдания, в това число:
•    хронична болка;
•    проблеми със съня;
•    хипертония;
•    коронарна болест на сърцето;
•    диабет.
Всички тези заболявания могат да бъдат предотвратени чрез стратегически план за лечение, изготвен от вашия лекар.
Например, лечението на депресия може да ви помогне да възстановите енергичността си. Това ще ви насърчи да се движите повече, да търсите нови преживявания, да прегърнете активния начин на живот. Това, от своя страна, със сигурност ще доведе до загуба на тегло.
Като отслабнете, може да откриете, че сте мотивирани да търсите още здравословни промени в начина си на живот, като например хранене с по-качествени продукти, общуване с по-различни хора и  желание за работа с терапевт по проблеми с психичното здраве, за които досега не сте подозирали.
Вашият индивидуален план за грижи, ще зависи от това къде се намирате в пътуването си към здравето и къде бихте искали да бъдете в този момент. Планът, който ще ви подготвят нашите специалисти, може да се започне с малки промени и да стане по-всеобхватен с течение на времето, или вие и вашият лекар може да решите да направите голямата промяна изведнъж... Всичко зависи от вас!
10. Какво означава за мен всичко това?
Поставянето на диагнозата и започването на лечението ти може да бъде тежък товар за теб. Но ти не си сам в пътя, който ти предстои.
Твоят лекар през следващите месеци ще се превърне в най-довереният ти приятел и душеприказчик.  Той ще бъде за теб най-добрият ресурс за информация и съвети. Вие ще работите заедно, за да намерите най-доброто лечение за твоите индивидуални нужди, той ще ти помогне да си създадеш по-здравословен начин на живот. Той ще те държи отговорен за промените, към които се стремиш ... Това ще отнеме време, възможни са трудности и пречки по пътя. Но вие ще ги преодолявате заедно.


Ако решиш да започнеш тази промяна, обади ни се на:
ВИТА БАЗА 2 - ул. „ФИЛИП КУТЕВ“ №10
София 1407
Регистратура и информация:
02 45 22 000
GSM: 08899 22 000
е-mail:[email protected]


А ако искате да общувате неформално с хора с проблеми, подобни на Вашите, да търсите помощ и съвет, както и да споделяте минал опит в тази сфера, включете се в нашата Фейсбук група, наречена Метаболитна и бариатрична хирургия - МБАЛ Вита .
Очакваме Ви!

 
Диагностично-консултативен център ВИТА
Вита Хоспис
Център по метаболитна
и бариатрична хирургия
}

РОДЕНИ БЕБЕТА В БОЛНИЦА ВИТА

8943
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах