"168 часа" с публикация за новия педиатър във ВИТА д-р Ванушка Маркова по темата за летните уртикарии

14 Август 2019 г.
Д-р Ванушка Маркова - педиатър с над 30-годишен опит, е най-новото попълнение в голямото Семейство на здравето на Болница ВИТА. Богатата й биография като педиатър и хематолог дава шанс на пациентите й да се докоснат до последната дума на лечението в тези области.

От 2 септември д-р Маркова е на разположение на своите пациенти във ВИТА База 2 всеки понеделник, сряда и петък от  8:00 до 19:00 часа.

Запознаваме Ви с публикацията й в 168 часа за копривната треска - проблем за много деца и родители в летните жеги.
 

Уртикария или копривна треска – дразнещото лице на летните жеги

В разгара на лятото активните дейности с децата сред природата често водят до кожни обриви - уртикария или т. нар. копривна треска.
Какви са симптомите на уртикарията?
Ще забележите надигнати розови петна с блед център. На пръв поглед те изглеждат като ухапване от комар. Размерът им е различен -  от 12 мм до няколко сантиметра. Понякога отделните петна се сливат и образуват различни фигури – като дантели или пък гирлянди. Уртикарията  може да протече с единични обриви в ограничен участък или да обхваща по-голяма площ от кожата. Тя се променя във времето, като може напълно да избледнее и да изчезне за часове или да се увеличи обривът и да се появят други симптоми. Много често обривът е силно сърбящ и нарушава комфорта на детето.
Уртикарията обикновено е признак на алергична реакция към различни алергени. Тя е много често срещана - един на всеки пет човека поне веднъж в живота си е имал симптоми на уртикария.
Причини за разпространен уртикариален обрив
При всяко дете причината  за уртикария е различна. Това може да е:
•    Реакция към медикаменти - пеницилини и други лекарства;
•    Реакция към храна - например фъстъци, ягоди, киви, могат да доведат до изразен уртикариален обрив, който отзвучава след спирането на алергизиращия продукт;
•    Вирусна инфекция - може да протече с генерализиран обрив по тялото. Обикновено  присъстват и  други симптоми като кашлица, температура, диария. Този обрив не е алергия и отзвучава за около три дни, по-често е несърбящ;
•    Бактериална инфекция – например стрептококова инфекция може понякога да е съпроводена с уртикариален обрив;
•    Ухапване от пчели - води до изразена уртикария и дори до анафилактичен шок при  сенсибилизирани пациенти. Това е много сериозно състояние. Такива пациенти трябва да носят маркер /гривна или друг знак/, че са алергични към ужилване от пчели и добре би било да носят сет с адреналин за бързо овладяване на състоянието;
•    Анафилактичната реакция е много сериозно състояние. Наличие на симптоми като затруднено дишане, замаяност, слабост, гадене, виене на свят и дрезгав глас говорят за начало на анафилаксия и изискват спешна медицинска помощ;
•    Слънчева алергия  - зачервяване на кожата и поява на обриви след излагане на слънце. За това съветваме децата да са защитени с висок фактор слънцезащитен крем или да са с дълги панталони и блузи с дълги ръкави при преходи в планината;
•    В около една трета от случаите, за съжаление, причините за уртикария остават неизвестни.
Причини за локализирана форма на уртикария:
Растения и полени - различни треви и храсти при игра на открито могат да доведат до локално зачервяване на кожата след контакт с тях. Обикновено отзвучават за няколко часа без последствие.
Ухапване от инсекти - протича с локално зачервяване и подуване на мястото на ухапването. Това е реакция от слюнката на насекомото.
При случаи с локални реакции може да се използват кремове за успокояване на кожната реакция, хладки компреси, прием на антихистаминов препарат, подходящ за възрастта на детето.
Кога да се обърнем към лекар ?
•    Ако обривът се задържа повече от три дни;
•    Генерализирана уртикария  при дете под една година;
•    При поява на уртикария след прием на предписан медикамент;
•    Ако родителите са притеснени и смятат, че състояниета на детето им изисква консултация с педиатър;
•    Ако към симптомите на уртикария се появят и други симптоми като затруднено дишане, замаяност, слабост, гадене, виене на свят, дрезгав глас, трудно преглъщане, които говорят за начало на анафилаксия и изискват спешна медицинска помощ. В ТЕЗИ СЛУЧАИ ПОЗВЪНЕТЕ НЕЗАБАВНО НА 112!

В заключение - най-важното, което трябва да запомним:
Уртикарията е много често срещано заболяване, но обикновено отзвучава без последици за детето.
Уртикариалният обрив е с червени, леко надигнати над кожата петна /като опарено от коприва/, които обикновено са много сърбящи.
Този вид обрив е алергична реакция, което означава, че имунната система на детето отговаря на алергични субстанции или токсини.
Възможностите за лечение включват избягване на известните тригери и прилагане на антихистаминови медикаменти, съобразени с възрастта на детето или кортикостероиди .
Обадете се на Спешна помощ, ако детето ви има симптоми на анафилаксия.

Свързани материали:

-Пакет "ВИТА Детска консултация"
- ДКЦ "ВИТА" обявява промоционален годишен пакет за прегледи и изследвания "ДЕЦА" - от 1 до 12 години
- Нов годишен промоционален пакет  за прегледи и изследвания "ЮНОШИ"
- НОВО! Възможност за преглед и консултация при логопед в Болница ВИТА
-
Ново! Болница ВИТА създаде Център за лечение на болката
 
Диагностично-консултативен център ВИТА
Вита Хоспис
Център по метаболитна
и бариатрична хирургия
}

РОДЕНИ БЕБЕТА В БОЛНИЦА ВИТА

7912
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах