Иновативна операция за лечение на Диабет тип 2 в МБАЛ ВИТА

Иновативна операция за лечение на Диабет тип 2 в МБАЛ ВИТА
06 Юли 2020 г.
През юни за първи път в България хирургът д-р Ивайло Цветков от МБАЛ ВИТА направи операцията Single anastomosis sleeve ileal (SASI) bypass /Ръкавна резекция и чревно разделяне на пасажа от храна през стомаха/. Тази операция се прилага освен за хирургично лечение на болестно затлъстяване и при пациенти с Индекс на Телесната Маса под 35.0 със съпътстващо заболяване Захарен Диабет тип 2.

Ако Ви интересува, своя Индекс на телесната маса може да проверите ТУК:

Комбинацията от ръкавна резекция със стомашно-илеална би-партиция и анастомоза (The single anastomosis sleeve ileal (SASI) bypass) е иновативна операция в метаболитната хирургия, базирана на комбинация от мини стомашен байпас и операция на Santoro, при която ръкавната резекция на стомаха е последвана от стомашно-чревна връзка. Съчетава се ръкавна резекция на стомаха и стомашно-илеална бримкова връзка, а не Roux-en-Y стомашно-чревна анастомоза  на 250 см от цекума на дебелото черво. Секрецията на грелин е намалена и потокът на храна през гастро-илеостомията вместо през пилора се хипотетично пренасочва през тънкото черво, за да се намали стимулацията на хормоните и жлъчните киселини в долните отдели на тънкото черво, а не в горната му част.


Подобно на операцията на Santoro SASI е описанa като по-безопасна и по-лесна технически за изпълнение от дуоденалното изключване /DS/ и води до ефективно отслабване без дефицит на хранителни вещества или екстремна загуба на калории. Дванадесетопръстникът и папилата са ендоскопски достъпнии и това позволява ендоскопски интервенции при наличие на холедохолитиаза или камъни в панкреасния канал или при необходимост от ендоскопска ехография.

Още на третия ден кръвните захари на пациента са нормализираха и до един месец след операцията те вече са нормални. Пациентът не приема никакви медикаменти за дибет след операцията. Наблюдава се и сваляне на килограми.

Иновативният метод за хирургично лечение на затлъстяване в болница ВИТА дава нова надежда на многобройните пациенти със Захарен Диабет тип 2 и Индекс на Телесна маса в диапазона от 27.0 до 50.0. Основно изискване за успешно хирургично лечение на Захарен Диабет тип 2 е пациентите да бъдат оперирани до 9 години след откриване на заболяването според редица международни рандомизирани проучвания.
 
Съгласно особеностите на пациента и тежестта на диабета му, в болница Вита се прилага комплект от операции за лечение на това епидемично по размерите си заболяване. Тази операция, илеланата транспозиция на тънко черво и тънкочревното разделяне на хранителния поток, са операции при пациенти с Индекс на Телесна маса от 27.0 до 32.0 и наличен Захарен Диабет тип 2.

За връзка с д-р Цветков или с Центъра за Метаболитна и Бариатрична хирургия може да звъните на  Регистратура: тел. 02/ 45 22 000, 08899 22 000, или да ни пишете на имейл [email protected].

Ако желаете да получавате интересна и полезна информация, абонирайте се за нашия имейл бюлетин!
абонамент за бюлетин


Може да Ви интересува още:

* Захарният диабет и затлъстяването причиняват повече смърт, отколкото огнестрелните оръжия и войната
*10 факта, свързани със затлъстяването и депресията, които трябва да знаете
* НОВО! ХОСПИС ВИТА обявява промоционална цена
* Д-р Емил Костадинов и д-р Спас Иванов вече са част от екипа на ВИТА
* НОВО! Стартира ВИТА Телемедицина в услуга на пациентите!   Интервю с д-р Анна Савчева – Медицински управител на ДКЦ ВИТА
* Неотложно звено за обслужване на пациенти във ВИТА в събота и неделя
 
Вита Хоспис
Център по метаболитна
и бариатрична хирургия
Диагностично-консултативен център ВИТА
}

РОДЕНИ БЕБЕТА В БОЛНИЦА ВИТА

7502
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах